FRA FRANJO DALIBOR STJEPANOVIĆ REALIZIRAO IDEJU O “DUHOVNOJ OBNOVI NA KOTAČIMA”

Za posjeta Moto kampu Veterani Posavina upoznali smo zanimljivog sugovornika i velikog zaljubljenika motorističke vožnje, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije fra Franju Dalibora Stjepanovića, župnog vikara na Plehanu i župnika u Foči kod Dervente. Skupa s još desetak članova Moto kluba Specijalne policije RH, fra Dalibor je realizirao specifičan i nesvakidašnji projekt, četverodnevnu svojevrsnu „Duhovnu obnovu na kotačima“. Kao svećenik kaže, najugodnije se osjeća među Veteranima Croatije, a ponajviše među prijateljima iz Sedme podružnice MK Veterani Posavina i Veterani istočne Slavonije sa sjedištem u Sl. Brodu.
–„Izuzetno sam prijateljski prihvaćen i vezan za MK Specijalne policije RH i upravo je to prijateljstvo iznjedrilo ideju o Duhovnoj obnovi na kotačima. Ideja se rodila prošle godine kad smo posjetili Vukovar na dan proboja. Izrazili su želju da napravimo svojevrsnu duhovnu obnovu za njihove zainteresirane članove, jer smatraju da im je jako važno da imaju tu duhovnu komponentu“, kazao je na početku fra Franjo, a njegove riječi su potvrdili i ostali sudionici duhovne obnove. –„Smisao je bio, pronaći srazmjer između našeg svakodnevnog posla kojeg obavljamo i katoličke vjere, a u tom „traženju“ puno su nam pomogli fra Dalibor i gvardijan u Tuzli fra Željko Nikolić. Za nas je ovo prekrasno druženje na kotačima i duhovna obnova, uz koju smo spoznali koji su to zanemarivi brojevi katolika, ostali nakon rata živjeti na svojim ognjištima. Mi koji živimo i radimo u Zagrebu, nemamo pravu sliku ovog dijela BiH, a gdje god smo došli, domaćini su nam „otvorili oči“ po tom pitanju. Posebno divno iskustvo je bilo posjet kolijevci Bosne Srebrene, kazali su naši sugovornici, čija imena ne spominjemo iz razumljivih razloga.
Polazna točka na njihovom putu je bila župa Srca Marijina u Foči, odakle su nastavili prema Franjevačkom samostanu Tuzla, gdje su posjetili Spomen obilježje poginulim braniteljima, pripadnicima 115 brigade HVO-a u Memorijalnom parku Obodnica. Fra Franjo je program drugoga dana započeo razmatranjem na temu „Zahtjevi i dobrobit vjerničkog življenja“, a nakon druženja i ručka, zaputili su se prema Srebrenici, gdje su u spomen kapeli Svete Marije, na izvorištu provincije Bosne Srebrene, sa župnikom i dvoje vjernika iz Bratunca, slavili svetu misu.
Tema razmatranja trećega dana bila je „Izvorište snage za duhovno i tjelesno djelovanje“. –„Kao djelatnici različitih specijalnih postrojbi u RH, oni znaju koliko je važna tjelesna sprema, a ja sam im nastojao predočiti koja je važnost i kako održavati kondiciju vjerničkog duhovnog rasta, posebno kroz sakramente ispovijedi i svete pričesti“, slikovito je predočio fra Franjo Dalibor i dodao kako ih je put iz Srebrenice, preko Bijeljine, doveo u Orašje kod prijatelja bikera iz MK Veterani Posavina, koji su ih srdačno dočekali.
Domaćin Predrag Mišković Fred, ističe kako prijateljstvo sa fra Daliborom traje zadnjih par godina i s velikom radošću su dočekali goste i počastili ih s ručkom i raznim posavskim delicijama. -„Brojni koji dođu prvi put u Posavinu, oduševe se ovim krajem, pa i našim kampom kojeg smo uredili za kratko vrijeme i u kojem imamo što ponuditi kao Moto klub. Trudimo se biti najbolji domaćini, što posavljaci oduvijek i jesu, ponudimo što posavina ima za pokazati i nitko odavde nije otišao razočaran“, kazao je Fred Mišković, predsjednik MK Veterani Posavina i dodao kako se članstvo kluba ubrzano priprema za predstojeće Druge po redu Moto susrete koji su najavljeni za 17.kolovoza u njihovom moto kampu.
Kolona bikera je nastavili prema Posavskoj Mahali gdje su posjetili Spomen obilježje svim hrvatskim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća na području Odžaka. Nakon jutarnjeg razmatranja u Foči, zaputili se na Plehan gdje su pred 100-tinjak Plehančana i vjernika iz okolnih župa Bosanske Posavine slavili svetu misu kojom su zaključili svoju duhovnu obnovu. Na pitanje zašto su odabrali navedene župe, fra Dalibor je kazao kako su u Tuzli, Breškama i Srebrenici imali prigodu vidjeti kako uspijevaju kršćanski djelovati, zajednice koje su okružene sasvim drugim okolnostima. –„Polazište nam je onaj dio porušene Bos. Posavine uz rijeku Ukrinu, na potezu između Dervente i Doboja. Iznenađuje ih kako katoličanstvo, bez obzira na mali broj vjernika, uspijeva opstati i svjedočiti svoju vjeru u takvim okolnostima koje su na žalost, danas sve više pritisnute svjetonazorima uzrokovanim materijalističkim društvom, a također i različitošću ljudi u čijem se okruženju nalazimo“, pojasnio je fra Dalibor i dodao.
–„S ovom idejom smo „bacili svojevrsno sjeme“ kako bi u idućem periodu proširili duhovnu obnovu i na druga područja u BiH, te uključili i druge skupine ljubitelja motocikala da u tom području djelovanja uistinu znaju svjedočiti svoju vjeru i svoje kršćanske korijene“, poručio je fra Dalibor kod kojeg je ljubav prema motorima prisutna od ranog djetinjstva, ali u životu bikerske populacije aktivno sudjeluje zadnje četiri godine. –„U toj situaciji ne sakrivam svoj identitet, čak sam prepoznatljiv po specifičnim bojama koje djeluju kao bikerske, a zapravo su moje s nazivom „Redovnik na cesti“, čisto simbolično da se zna o kome je riječ kad se nađem u društvu. Primijetio sam u velikom broju slučajeva da taj nastup djeluje nekako apostolski među tom populacijom, što mi je jako drago, a s druge strane, na mene stavlja određenu odgovornost da ustrajem u tom nastojanju da budem svjedokom Evanđelja, ne samo za oltarom, nego i u trenucima motorističkog gušta“, zaključio je svoju zanimljivu priču svećenik fra Franjo Dalibor Stjepanović