MARKO MATOLIĆ PRIREDIO ZBIRKU PJESAMA IZIDORA POLJAKA POVODOM STOTE OBLJETNICE NJEGOVE SMRTI

Povodom stote obljetnice smrti pjesnika Izidora Poljaka (21. kolovoza 1924. godine) i stote obljetnice od objavljivanja njegove zbirke pjesama „Sa Bijelog Brda“, naš povjesničar i spisatelj Marko Matolić iz Orašja priredio je izbor njegovih pjesama i objavio ih u knjizi „Izidor Poljak Pjesme“. Iz Poljakovih jedinih dviju zbirki, koje je objavio za svoga kratkoga života (preminuo u 42.g.) Matolić je u ovoj knjizi izabrao blizu 50-ak pjesama, koje su mu se činile najprikladnijim i najljepšim da predstavi Izidora Poljaka kao pjesnika. Ovaj istraživač povijesti Bosanske Posavine, Izidora Poljaka prvenstveno smatra zavičajnim, posavskim piscem, bez obzira što je rođen u Bednji, u Hrvatskoj, jer je kao svećenik i župnik djelovao u Župama Bijelo Brdo, između Dervente i Dubočca, te Boće kod Brčkog. „S obzirom da je Izidor Poljak pola svog kratkog života proveo u Bosanskoj Posavini, i to od njenih najistočnijih do njenih najzapadnijih granica, mislim da ga s pravom možemo smatrati i biti ponosni da ga prozovemo zavičajnim piscem Bosanske Posavine, jer Izidor Poljak je jedno veliko i kvalitetno pjesničko ime“, ustvrdio je priređivač.
Knjigu je podijelio u tri ciklusa: „Zvanje moje“ koje tretira Poljakovu duhovnu poeziju kroz koju se vidi borba da ostane čestit, primjeran, Sluga Božji. Drugi ciklus je „Protiv tisuća“, u kojem se prikazuje njegova usamljenost u svijetu i njegova oprečnost ka svijetu, materijalnim i svjetovnim stvarima za kojima svi žude. Izidor Poljak je usmjeren protiv toga i protiv interesa tisuća i tako je nazvana pjesma, i ovaj ciklus. Treći ciklus naslovljen je „U Hramu umjetnosti“, a to su Izidorove pjesme o promišljanju o suvremenoj poeziji, ali i filozofiji te općenito umjetnosti. „Sva tri ciklusa odražavaju njegovu svestranost i upućenost u više tih sfera ljudskih života“, zaključuje Matolić.
„Izidor Poljak je jedan od najboljih pjesnika prvog naraštaja katoličkog književnog pokreta i najznačajniji hrvatski religiozni pjesnik 20. stoljeća, koji je ispjevao najljepše stihove o svećeničkom životu.“, napisala je uz ostalo recenzentica izdanja prof. Katarina Marošević.
Objavljivanjem ove Matolićeve knjige, Gradska knjižnica Orašje postala je bogatija za još jedno vrijedno književno djelo koje je nedostajalo na njenim policama. Tiskana je u nakladi Centra za kulturu Orašje, u sklopu kojega i djeluje Gradska knjižnica. „Mi u stvari u knjižnici nismo imali njegove pjesme, jer su sva izdanja uvijek rađena izvan nekih ustanova i to su bibliofilska, raritetna djela do koja je teško doći. Sada imamo knjigu njegovih pjesama, o Poljaku je pisano u Posavskom narodnom kalendaru, u listu Naslijeđe. U Posavini se s vremena na vrijeme provuče njegovo ime, sjetimo ga se. Zadovoljan sam ovim izdanjem, ljudi su pokazali interes za Poljakovim pjesmama, svidio se čitateljima, jer je nemoguće da im se ne svide tako kvalitetne i emotivne pjesme“, zaključuje Matolić, kod kojega se može i nabaviti ovaj vrijedni književni uradak.