24. Međunarodna likovna kolonija „Sava“

U okviru manifestacije „Brčansko ljeto – Savski cvijet 2024“ počela je sa radom tradicionalna 24. Međunarodna likovna kolonija „Sava“ koja je okupila brojne umjetnike iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić danas je uz prisustvo i predstavnika brčanske Turističke organizacije zvanično otvorio 24. Međunarodnu likovnu koloniju „Sava“.

„Predložio sam umjetnicima da jedna od tema bude motiv Savske leptirice koja je i povod za naziv ove manifestacije. To je jedan prirodni fenomen i zaboravljeni insekt koji ima posebnu specifičnost i mnogo je razloga da taj insekt bude brend grada i umjetnički imidž. Iz tog razloga, umjetnici će to pretočiti na platno kako bi Brčko bilo, između ostalog prepoznatljivo i po tome“, istakao je gradonačelnik Nišić.

Koordinator Međunarodne likovne kolonije „Sava 2024“ Zvonimir Marić je istakao da će sa oko 20 autorskih djela biti obogaćen fundus Gradske galerije, te da će biti izložene naredne godine za Dan Distrikta.

„Veliki značaj za Brčko je što ove godine imamo devet slikara od kojih je većina prvi put ovdje, te imaju priliku da stvaraju u skladu sa svojim likovnim inspiracijama, njihovim akademijama i rukopisima, dok su zastupljene akril i kombinovane tehnike“, istakao je Marić.

Učesnik na ovoj koloniji je umjetnik iz Zagreba Saša Gubijan koji je prvi put u Brčkom i kaže da su teme njegovih djela socijalni motivi, odnosno interakcija sa ljudima.

„Za svoja umjetnička djela koristim tehniku ulje na platnu. Pokretač i inspiracija su mi interakcija i druženje među ljudima, pejzaž ali i dosta puta slikam uz pomoć mašte“, istakao je Gubijan.

Takođe, dio ove kolonije je i umjetnik grafičar iz Banja Luke Nikolina Peslać koja je izrazila zadovoljstvo i čast što je dio ove manifestacije, te je navela da su njena djela prepoznatljiva po temama iz prirode.

„Zaista nije lako da u sedam dana nastane jedno umjetničko djelo ali ovom prilikom sam se prilagodila uslovima i odlučila sam se za akvarel, velikog formata sa jačim bojama i sa nekom početnom asocijacijom šta bi to moglo biti kako bi sam posmatrač mogao da nadograđuje rad“, pojasnila je Peslać.

Akademski slikar iz Zagreba Ana Jakić Divković prisjetila se svog dolaska i lijepih utisaka koje je stekla na likovnoj koloniji u Brčkom 2018. godine.

„Uvijek se rado vraćam u ovaj grad. Na koloniji radim akril, iako to nije tehnika kojom se bavim, Inače radim kolaž i druge tehnike, ali mi snalaženje nije neka strana stvar“, rekla je Jakić Divković

Likovna kolonija trajaće do 31. avgusta, a pokrovitelj je Pododjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta.