“Model energetske tranzicije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”

U velikoj sali za Skupštinska zasjedanja održana je prezentacija pod nazivom “Model energetske tranzicije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”. Studiju su izradili prof. Vjekoslav Domljan i dr. Džemal Hadžiosmanović, a izradu je odobrila Vlada Brčko distrikta BiH uz finansijsku pomoć Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u BiH.

Brčko distrikt u narednom period može proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, zaključak je prezentacije koja održana danas pod nazivom Model energetske tranzicije Brčko distrikta a koju je za potrebe lokalne vlade uradio Centar za regionalne studije iz Mostara.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić rekao je novinarima da Brčko distrikt ima kapacitet da sprovede energetsku tranziciju.

“To je naše opredjeljenje da uskladimo zakonsku regulative da pristupimo putu zelene agende. Zovu je i 4D transformacija a tiče se dekarbonizacije, decentralizacije, demokratizacije i demonopolitizacije energetskog sektora. Biće obraćena pažnja i na urbanu mobilnost a posebni benefiti ove strategije jeste da se vazduh učini čistijim i smanji emisije Co2”, rekao je Nišić.

On je dodao kako u Brčkom treba donijeti još nekoliko podzakonskih akata kako bi se moglo pristupiti realizaciji ovih projekata.

Predstavljajući Studiju profesor Vjekoslav Domljan potvrdio je da Brčko distrikt ima kapacitete i mogućnost da u narednih nekoliko godina sam proizvodi električnu energiju putem obnovljivih izvora energije.

“Mi predlažemo dobijanje pet megavata električne energije iz bio mase, 25 megavata geotermalne i 32,5 megavata solarne energije”, naveo je Domljan.

Prema njegovim riječima jedini problem u ovom procesu jeste finansiranje ovog paketa koji košta oko 290 miliona KM te uspostavljanjem fonda za ove namjene Brčko može za pet do šet godina postati zeleni i održivi grad.

Konsultant na izradi Studije izvodljivosti dr. Džemal Hadžiosmanović rekao je tokom prezentacije da je jako važno da se električna energije ne uvozi nego isporučuje drugima i da je ovako jedan sličan projekat na dobrom putu da zaživi u Konjicu.

“Ovo može biti dobar model dekarbonizacije energetskog sektora BiH koji za cilj ima očuvanje energetskog suvereniteta naše zemlje”, naglasio je Hadžiosmanović.

Na današnjoj prezentaciji pored predstavnika lokalne vlasti, privrednika i zainteresovanih građana prisustvovao je i Stjurat Pič specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan i ambasador Velike Britanije Džulijan Rajli.