Još jedan uspješan “Bamlja fest” u Brčko distriktu BiH

Brčkom održan tradicionalni, četvrti po redu, “Bamlja fest”, koji je u organizaciji Voćnog kluba Brčko okupio više od 40 izlagača.

“Smatram da je ovo jedna veoma važna manifestacija ne samo u gastro-turističkom smislu već i za jačanje same proizvodnje bamlje gdje je Brčko lider u proizvodnji u cijeloj BiH, a Vlada je dala dodatni stimulans kroz smanjivanje površina pod bamljom koje će biti obuhvaćene podsticajima”, rekao je gradonačelnik dr. Zijad Nišić.

Sami proizvođači zadovoljni su sinoćnjom manifestacijom.

“Raduje nas interes naših sugrađana za bamlju, što pokazuje i večerašnja posjeta. Posebno nam je drago da je brčanska Vlada prepoznala potrebu dodatnog stimulisanja ove vrste proizvodnje kroz umanjenje površina zasijanih bamljom, a koje će u buduće moći ući u sistem budžetskog podsticanja poljoprivredne proizvodnje u Distriktu”, naglasio je Džemal Đonlić, jedan od prvih uzgajivača bamlje iz Palanke.

U ime organizatora “Voćnog kluba Brčko” koordinator Savo Lukić izrazio zadovoljstvo činjenicom da će brčanska bamlja dobiti takozvani “geografski certifikat” i postati zaštićeni brend ovog područja.

“Da svakako to ovo povrće zaslužuje, govori i činjenica da su površine pod bamljom u Distriktu najveće u cijeloj BiH, te da brčanska bamlja ima svoje specifičnosti po obliku veličini i okusu ploda”, istakao je Lukić.

Sinoćnji Bamlja fest izazvao je veliki interes posjetilaca, posebno brčanske dijaspore.