ZAVRŠNA VEČER 10. ‘MEMORIJALA MARKA BOŠNJAKA’ U TRAMOŠNICI

ZAVRŠNA VEČER 10. ‘MEMORIJALA MARKA BOŠNJAKA’ U TRAMOŠNICI (Bosanska Posavina), nedjelja, 28. VII. 2024. Talijanski teškaš Marvin Ghiarducci najbolji boksač, sva priznanja zasluženo Talijanima, a Patrik Plantić najmlađi pobjednik

ZAVRŠNA VEČER 10. MEĐUNARODNOG ‘MEMORIJALA MARKA BOŠNJAKA’ U TRAMOŠNICI (Bosanska Posavina), nedjelja, 28. VII. 2024.
Nakon mečeva druge, završne večeri velikog međunarodnog 10. Memorijala Marka Bošnjaka u Tramošnici, proglašeni su najbolji u kvalitetnoj konkurenciji boksača iz Hrvatske, BiH, Austrije, Crne Gore, Italije, Slovenije, Srbije i Ukrajine.
Pobjednik i najbolji boksač jubilarnog 10. MEMORIJALA MARKA BOŠNJAKA je talijanski teškaš Marvin Ghiarducci s dvije uvjerljive pobjede u dva dana.

Odlični talijanski reprezentativac u cruiser teškoj kategoriji MARVIN GHIARDUCCI prve večeri u žestokoj borbi svladao je s jednglasnom odlukom reprezentativca Srbije Mihajla Milosavjevića, a u finalnoj večeri našeg mladog reprezentativca PATRIKA PLANTIĆA, najmlađeg člana boksačke dinastije Plantić, tek ulaznog seniora kojem je kvalitetni talijanski boksač bio i najozbiljniji suparnik s kojim se dosad susreo u svojoj kratkoj seniorskoj karijeri.

Kako mu je poručio i stariji brat LUKA PLANTIĆ, olimpijac i već iskusni profesionalni boksač, najbolje rangirani Hrvat na svjetskim profi-listama, koji je pratio sve mečeve u Tramošnici, za talentiranog i perspektivnog Patrika ovakvi mečevi s protivnicima više klase su od neprocjenjivog iskustva.

Najmlađi brat Patrik Plantić na kraju je ponio trofej za najmlađeg pobjednika na 10. Memorijalu Marka Bošnjaka jer je prve večeri uvjerljivo pobijedio predstavnika BiH, Josipa Pehara.

Dva jaka meča u dva dana odboksao je i srčani LEONARDO SABOLEC iz Davida Koprivnica koji je prve večeri svladao predstavnika Austrije, a u finalnoj večeri uvjerio se u kvalitetu talijanskih boksača i premda je junački jurišao sve tri runde, zasluženo izgubio jednoglasnom odlukom od Raffaelea Montelle.

Najbolji tehničar 10. Memorijala Marka Bošnjaka je Talijan Gabriele Guidi Rontani u kategoriji do 71 kg. I mladi Rontani, već redoviti sudionik spektakla u Tramošnici, jer borio se uspješno i prošle godine, također je u dvije večeri izborio dvije uvjerljive pobjede. Prvo je pobijedio vrlo borbenog reprezentativca Srbije Đejlana Toskića, a u finalu uvjerljivo potvrdio kvalitetu pobjedom prekidom protiv Davorina Brajkovića (BiH).

Talijanski predstavnici zasluženo nose najviše priznanja s desetog Memorijala Marka Bošnjaka, jer su u Tramošnicu ponovo stigli u respektabilnom sastavu i u svim mečevima pokazali europsku razinu boksa.

Za najborbeniji par više nego zasluženo proglašeni su Dmytro Rybalko (Ukrajina) i Alfred Cromwell (Italija) za vrhunski meč u poluteškoj kategoriji do 80 kg. Solinski Ukrajinac Dmytro Rybalko, vrhunski tehničar, zaslužuje sve čestitke jer se u dvije večeri do maksimuma borio protiv sjajnih talijanskih boksača. Salvatija Rema i čvrstog, opasnog uarača Alfreda Cromwella, oba neizvjesna i otvorena meča izgubio, ali pokazao kako nije slučajno stalni apring partner Luke Plantića u Solinu, a sparinzima je pomagao i u pripremama za nastup na Olimpijskim igrama našem najboljem reprezentativcu, prvaku Europe Gabrijelu Veočiću.

Spektakl na otvorenom na igralištu NK Tramošnice, najznačajniji sportski događaj koji se tijekom godine odvija u Bosanskoj Posavini i kojeg je u dvije večeri pratilo više od 4000 ljudi, uveličali su i naši proslavljeni boksači ŽELJKO MAVROVIĆ, olimpijac, profesionalni prvak Europe i borac za svjetsku titulu; LUKA PRATLJAČIĆ, naš prvak i olimpijski kandidat u superteškoj kategoriji, osvajač brončane medalje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Beogradu, prvi Osječanin s europskom medaljom ikada i LUKA PLANTIĆ, olimpijac i osvajač WBC internacionalnog pojasa, deseti na svjetskoj profi-listi u supersrednjoj kategoriji, koji su za kraj najmlađim gledateljima potpisivali i podijelili boksačke rukavice koje im je osigurao HBS.

Zaslužni za više nego uspješnu organizaciju 10. Memorijala Marka Bošnjaka u Tramošnici nagrađeni su posebnim plaketama koje su laureatima uručili predsjednik HBS-a BONO BOŠNJAK i predsjednik Organizacijskog odbora IVO BOŠNJAK, te još jedan brat iz boksačke i sportske obitelji PERO BOŠNJAK. Nagrađeni su za doprinos organizaciji i dopredsjednik Hrvatskog boksačkog saveza MARIO ŽIGER, te MILOVAN RAĐEN, predsjednik žirija za izbor najboljih i tehnički delegat natjecanja DRAŽEN KUHAR koji je s kvalitetnim hrvatskim (NAIM RAMAJ, IVAN VOTUC i IGOR SLADIĆ) i sucima iz Bosne i Hercegovine vodio sjajno boksačko natjecanje.

Među dobitnicima plaketa bili su i prvi osvajač Trofeja Marka Bošnjaka STIPICA BREKALO koji je sa sinom Stipom, kadetskim viceprvakom Hrvatske, doputovao iz Munchena na dva dana kako bi prisustvovali jubilarnom Memorijalu, te SLAVKO TEŠIĆ, načelnik općine Pelagićevo u čijem je sastavu Tramošnica koja oživi u ljetne dane kada se okupe raseljeni Tramošnjani iz Hrvatske i cijele Europe.

Tradicija i budućnost Memorijala Marka Bošnjaka koji je perastao u glavni događaj ljeta u Bosanskoj Posavini nisu upitni, za sljedeću 2025. godinu u istom terminu zakazan je već 11. Memorijal Marka Bošnjaka.