Projekt za stambeno zbrinjavanje Roma u Distriktu

Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta objavilo je Javni poziv za podnošenje prijava na realizaciji Projekta za stambeno zbrinjavanje Roma u Brčko distriktu

Vršilac dužnosti šefa Odjeljenja za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta Amir Softić kaže da se projekt „Poboljšanje stambenih uslova u stambenim jedinicama u kojima žive Romi na području Brčko distrikta“ sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

„Za ovaj Javni poziv predviđeno je 75 hiljada maraka, od čega će Vlada Brčko distrikta izdvojiti 25 hiljada, a Ministarstvo 50 hiljada maraka“, istakao je Softić.

Prema riječima Softića, pomoć za stambeno zbrinjavanje Roma dodjeljuje se za sanaciju tri stambene jedinice uz stvaranje minimalnih uslova za stanovanje.

„Konačan broj korisnika zavisi od raspoloživih novčanih sredstava i stepena ulaganja na kućama odabranih korisnika. Što se tiče osoba koje mogu aplicirati, ili neki njihov punoljetni član, a koji se nalaze u potrebi stambenim zbrinjavanjem i koji nisu ranije bili korisnici pomoći za izgradnju i rekonstrukciju stambene jedinice. Odabir korisnika će se vršiti u skladu sa uputstvom o načinu dodjela pomoći, odabira korisnika i realizaciju projekata stambenim zbrinjavanjem Roma u BiH“, rekao je Softić.

Za ovaj Javni poziv, ističe Softić, propisani su osnovni i posebni uslovi.

„Osnovni se odnose na broj članova i starosnu dob zajedničkog domaćinstva, mjesto prebivališta do 1992. i nakon te godine, priznato pravo na socijalnu zaštitu u skladu sa važećim zakonima u BiH, pri tome ovaj kriterijum nije eliminacioni. Takođe, zdravstveni status korisnika i članova domaćinstva, obrazovni status korisnika i članova domaćinstva, vlasnički posjedovni status nad jedinicom za koju se podnosi prijava“, pojasnio je Softić.

Posebni kriterijumi se odnose na vrednovanje stambenog statusa korisnika, s tim da se provjerava uslovnost stambene jedinice na licu mjesta.

Javni poziv ostaje otvoren mjesec dana, odnosno do 14. februara ove godine i objavljen je na oglasnim pločama Vlade Brčko distrikta, Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Pododjeljenja za socijalnu zaštitu – Centra za socijalni rad Brčko, lokalne romske zajednice, te na internet stranici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)