Udruženje „Dijabetičari“ Brčko danas je na Trgu mladih u sklopu projekta “Socio-ekonomska inkluzija” u periodu od 9 do 12 sati organizovalo aktivnost pod nazivom „Moć i zdravlje“. Građanima je bilo omogućeno besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska. Također, medicinski stručnjaci su davali savjete posjetiocima o prevenciji dijabetesa tipa 2, kao i informacije o dostupnim tretmanima za osobe koje već žive s dijabetesom.

„Osobe mogu dugi niz godina da nose visoke vrijednosti šećera u krvi i krvnom pristisku, a da uopšte ne znaju. U međuvremenu se stvaraju problemi u organizmu koji ostavljaju trajne posljedice kako na očima, tako i na srcu, bubrezima i na kompletnom cijelom krvotoku. Upravo iz tog razloga smo danas građanima omogućili besplatne preglede kako bi mogli saznati vrijednosti šećera u krvi“, rekao je Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja „Dijabetičari“ Brčko.

Prema njegovim riječima, zvaničnih informacija o broju oboljelih od dijabetesa nema ali se pretpostavlja da na području Distrikta dijabetes ima više od 12 hiljada osoba, a ono što je alarmantno jeste da se dijabetes tipa 2 pojavljuje sve više kod mladih i djece. Najčešći razlozi su nezdravi stilovi života.

Amina Ravkić, članica udruženja kaže da dijabetes ima već 12 godina te da je u početku kada je otkrila da ima dijabetes bilo teško promijeniti navike ali da se vremenom navikla na redovne kontrole i regulisan sistem ishrane.

„Dijabetes sam otkrio 2019. godine i praktično mi se cijeli život od tada promijenio što se tiče ishrane i načina života. Morao sam primijeniti neke navike koje do tada nisam imao i početak je bio težak, ali je sada dosta lakše“, dodao je Dušan Ristić.

Udruženje „Dijabetičari“ Brčko sljedećeg mjeseca će na poznatom brčanskom izletištu „Ficibajer“ kao narednu aktivnost u sklopu projekta “Socio-ekonomska inkluzija” organizovati druženje na otvorenom uz sportske aktivnosti čiji je cilj promocija zdravih stilova života.

Projekat Socio-ekonomska inkluzija u Brčko distriktu implementira Care International i Razvojno-garantni fond Brčko distrikta, a finansira Vlada Češke Republike.