Zastupnici brčanske Skupštine su najviše vremena posvetili informaciji u vezi sa bezbjednosnom situacijom u Distriktu, s posebnim akcentom na oblast saobraćaja.

Nakon što su prihvatili izmjene i dopune finansijskog plana JZU Zdravstveni centar Brčko, kako bi bilo omogućeno usklađivanje najniže plate u JZU sa najnižom platom u Distriktu, odnosno Republici Srpskoj, tokom popodnevnog i večernjeg dijela rada zastupnici brčanske Skupštine su najviše vremena posvetili informaciji u vezi sa bezbjednosnom situacijom u Distriktu, s posebnim akcentom na oblast saobraćaja.

„U ovom segmentu situacija uvijek može biti bolja, posebno kroz poboljšanje zakonske regulative kad je saobraćaj u pitanju. U tom smislu ohrabruje nanovo započinjanje rada Savjeta za bezbjednost saobraćaja Distrikta na čije prijedloge treba unaprijediti zakonsku regulativu koja se tiče saobraćaja“, rekao je šef brčanske Policije Goran Pisić

Kako bi bezbjednost saobraćaja bila podignuta na viši nivo i kroz aktivnosti Savjeta za bezbjednost saobraćaja Skupština je usvojila zaključak.

„Njegovim sadržajem Skupština je zadužila Savjet za bezbjednost saobraćaja da u roku od 30 dana brčanskoj Vladi predloži mjere za poboljšanje uslova na putevima Distrikta s ciljem osiguranja većeg stepena bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju“, precizirao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Uz pozdravljanje pozitivnih stvari koje je sa sobom donio novi Pravilnik o podsticanju poljoprivredne proizvodnje u Distriktu, a tiču se prije svega kontinuiteta Pravilnika, što osigurava prijem zahtjeva i isplatu podsticaja već od početka godine, ukazano je i na neke manjkavosti.

“Smatram da treba korigovati Pravilnik kod podsticaja proizvodnje mlijeka i to na način da proizvođač sam odluči želi li da se njegova proizvodnja stimuliše po stočnom grlu ili proizvedenoj litri mlijeka“, rekao je zastupnik Bahrija Ribić, koji je takođe tražio da se pojedinačno ne izdvajaju neke proizvodnje i uvećavaju im se podsticaji, već ako se uvećavaju da to uvećanje bude identično za sve vrste poljoprivrednih proizvodnji koje se budžetski podstiču u Distriktu.

„Uvijek se može diskutovati i davati prijedlozi za poboljšanje i ovog inače veoma kvalitetnog Pravilnika, ali smo zaključili da bi ipak u ovom trenutku, bilo pretenciozno da mi prije izbora i formiranja nove brčanske Vlade, donosimo bilo kakve zaključke koji bi bili obavezujući“, akcentirao je Siniša Milić.

Kako je planirano, novo skupštinsko zasjedanje trebalo bi uslijediti za sedam dana, a centralna tema biće usvajanje rebalansa budžeta Distrikta za tekuću godinu.