VLADA FBiH DONIJELA ODLUKU O POMOĆI IZVOZNICIMA 30 MILIONA KONVERTIBILNIH MARAKA

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela pet odluka o izboru korisnika sredstava osiguranih u ovogodišnjem Proračunu FBiH na ime subvencija za 391 izvozno privatno poduzeće i poduzetnika, u ukupnom iznosu od 30 miliona konvertibilnih maraka.

Tako je, na osnovu odobrenih zahtjeva, za 131 izvozno gospodarsko društvo iz oblasti iz metalne, elektro i automobilske industrije izdvojeno 15.078.350 KM, a za osam izvoznika iz industrije građevinskog materijala i nemetala 690.000 KM.

Odobreno je i 5.016.260 KM za 140 izvoznih poduzeća iz drvne, papirne i grafičke industrije, dok je za 69 izvoznika iz oblasti industrije proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće izdvojeno 4.026.840 KM.

Iznos od 5.188.550 KM namijenjen je za 43 izvozna gospodarska društva iz kemijske i farmaceutske, te industrije gume i plastike

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će sa svim korisnicima sredstava sklopiti ugovore o financijskoj pomoći.

Temelj za ovih pet odluka je Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva FBiH u okolnostima pandemije koronavirusa, kojom je, uz ostalo, definirano da je izvoznik gospodarsko društvo koje je izvozom ostvarilo više od 30 posto prihoda. Ovom Uredbom Vlade FBiH je propisano i da je na ime pomoći izvoznicima predviđeno 30.000.000 KM.

Korisnike sredstava je, na osnovu javnog poziva, izabrala je posebno formirano povjerenstvo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)