Vlada Brčko distrikta usvojila je Odluku o odobravanju Programa samozapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini

Vlada Brčko distrikta BiH na 130. izvanrednoj sjednici usvojila je Odluku o odobravanju Programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2020. godini.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta BiH Perica Burgić kazao je da je svrha Programa samozapošljavanja u poljoprivredi doprinos razvitku poljoprivrede Distrikta u vidu financijske potpore za osobe koje žele započeti ili su započele poljoprivrednu proizvodnju kroz stvaranje uvjeta za samozapošljavanje osoba koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i osoba koje su registrirale poslovnu djelatnost u 2020. godini na području Distrikta s tim, kako je kazao, da su se prije registracije poslovne djelatnosti osobe vodile na evidenciji osoba koje aktivno traže zaposlenje u Zavodu.

Za realizaciju Programa osiguran je iznos sredstava od 500.000,00 KM i iznos po jednom projektu za prijavljivače ne može biti veći od 20.000,00 KM. Oko 25 novih poljoprivrednih proizvođača će svoje poslovne planove podnositi, povjerenstva će ocjenjivati, a nakon toga sredstva će dobiti kako bi počeli sa svojim biznisom. Također, vršit će se obuke i nadamo se da će do mjeseca lipnja iduće godine sve biti završeno. Kriteriji su skoro isti kao i za 2019. godinu s tim što će sada prednost imati ljudi mlađi od 30 godina koji su na Zavodu. Nadamo se da će Zavod uskoro prihvatiti ova sredstva koja će biti prebačena iz Odjela za poljoprivredu i svu drugu aktivnost dalje će provoditi Zavod od javnih poziva pa nadalje“, kazao je Burgić.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Vlada je usvojila i Program tekućih dotacija, subvencija i transfera u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo odobrenih Proračunom Brčko distrikta BiH za 2020. godinu – II. dio.

Vlada je prihvatila i Informaciju u svezi s nacrtom odluke o provedbi javne rasprave o specijalnoj pogodbi putem koje Brčko distrikt BiH ustupa u vlasništvo grupaciji „Studen Global SEE“ d. o. o., Brčko, članica „Studen grupe“ zemljište, a u sklopu projekta „Poslovna inicijativa za poboljšanje poslovnog ozračja i standarda života u Brčko distriktu BiH“.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i nastavak 87. redovite sjednice na kojoj je odobrila Smjernice za izradu nacrta pravilnika o sadržaju i načinu polaganja maturalnog ispita u Gimnaziji.

Na redovitoj sjednici usvojeni su i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava kapitalnih dotacija u Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, Prijedlog odluke o imenovanju članova tematskih radnih skupina za potrebe izrade integriranog i klimatskog plana BiH za razdoblje od 2021. do 2030. godine, Prijedlog odluke o imenovanju članova radne skupine za oblast energetske tranzicije u BiH, Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za izradu okvirne strategije sigurnosti prometa na cestama u BiH, Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na nacrt dokumenta Utvrđeni doprinos BiH (NDC) za razdoblje 2020. – 2030. i Odluka o imenovanju člana Vijeća za državnu pomoć BiH.

Vlada je na današnjoj redovitoj sjednici razmatrala i zahtjev Ministarstva komunikacija i prometa za izmjenu Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u sastav Radne skupine za izradu zakona, Informaciju o stjecanju uz naknadu nekretnine označene kao parcela broj 240/2, KO Slijepčevići, i Informaciju o stjecanju uz naknadu nekretnine označene kao parcela broj 4125/24, KO Brčko 1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)