U prošloj godini 38 novootkrivenih ginekoloških karcinoma

Članice Udruženja oboljelih od malignih bolesti “Brčansko srce” danas su u sklopu mjeseca borbe protiv karcinoma grlića maternice, te Europske sedmice borbe protiv ove zloćudne bolesti, posjetile pacijentice na Odjelu ginekologije Opšte bolnice u Brčkom. Nažalost, podaci govore da je ovo i dalje jedan od najučestalijih ginekoloških karcinoma kod žena na području Brčko distrikta iako je on gotovo u potpunosti izlječiv ukoliko se rade redovni preventivni pregledi.Od 17. do 23. januara širom Evrope se obilježava Evropska nedjelja prevencije raka grlića maternice od kojeg svake dvije minute u svijetu umre jedna žena. Rak grlića maternice je najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, koji je u zapadnoeuropskim i skandinavskim zemljama gotovo u potpunosti iskorijenjen, dok je kod nas to jedan od najčešćih karcinoma kod žena.“Današnjom posjetom brčanskoj Ginekologiji i uručivanjem skromnih poklona pacijenticama koje se danas tu nalaze mi želimo skrenuti pažnju javnosti na ovu zloćudnu bolest, te pozvati žene na redovne i preventivne preglede“, istakla je Ramiza Musić, predsjednica ovog udruženja.

“U prošloj godini u Brčko distriktu je otkriveno 38 novih slučajeva ginekoloških zloćudnih tumora među kojima nažalost dominiraju rak grlića i tijela maternice” istakao je dr Begzudin Ahmetović specijalista ginekologije koji je još jednom podvukao važnost obavljanja PAPA testova i redovnih preventivnih ginekoloških pregleda kojima se ova bolest može gotovo u potpunosti prevenirati.

Današnju aktivnost članica Udruženja “Brčansko srce” i posjetu ginekologiji je podržao i Senad Tufekčić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta koji je još jednom pohvalio rad članica ovog udruženja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)