U Boderištu obilježena 31. godišnjica stradanja civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane

U organizaciji Udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne – Brčko sinoć je u Boderištu Svetom misom u Crkvi i procesijom paljenja svijeća glavnom ulicom počeo program obilježavanja obljetnice stradanja hrvatskih branitelja 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane.

Sa početkom u 12 sati danas je održana i Kolona sjećanja na Boderište koja se se kretala od spomenika u Gornjem Zoviku do groblja u Donjem Zoviku. Koloni su se priključili i pripadnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske.

U sklopu centralnog komemorativnog programa obilježavanja na spomeniku poginulim braniteljima 108. HVO brigade u Boderištu je održano opijelo, položeno cvijeće i vijenci, a zatim je održan i domjenak.

„Sjećanje na žrtvu koju su naši branitelji i naši stanovnici dali u obrani naših hrvatskih prostora je veoma važno zbog kulture sjećanja i očuvanja vrijednosti koje je svaki naš branitelj dao kako bi se spriječio agresor i okupacija našeg prostora. Ovo prisjećanje je važno kako se takve stvari ne bi u budućnosti uopće ikada više dogodile“, rekao je dr. Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Ivo Anđelović, predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ravne Brčko kaže da se na današnji dan sjećaju svih branitelja koji su svoje živote dali u proteklom ratu za slobodu i mir hrvatskog naroda. On je istakao ovom prilikom da je Boderište bilo veoma značajno zbog svog položaja, te da se na današnji dan prisjećaju svih 178 poginulih branitelja koji su dali svoje živote u odbrani kako Boderišta tako i drugih prostora.

„Veoma je važan današnji datum, važno je zbog ukupnog zbivanja u Brčkom i oko njega jer da je Boderište nekim slučajem otišlo nekim drugim pravcem, u neke druge ruke, Brčko distrikt ne bi ovako izgledao kao danas. Ono što je važnost jeste da je smo mi tu branili i obranili čast, ponos i dostojanstvo hrvatskog naroda. Da nije bilo dobre koordinacije između tada HVO-a i ARBiH teško bi se obranili i to treba svim učesnicima zahvaliti i čestitati“, rekao je Ivo Filipović, zamjenik predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH.Vijence su na spomen obilježje osim predstavnika hrvatskog i udruženja proisteklih iz proteklog rata položili i predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike BiH Brčko distrikta, te izaslanstva iz nekoliko županija u BiH i Hrvatskoj kao i veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.