Tuzlanski ugostitelji okupljeni kroz neformalnu grupu najavili mirne prosvjede.

Zapovijedi koju je jučer donio Krizni stožer Ministarstva zdravstva Tuzlanske županije se od danas 03.03.2021 rad svih ugostiteljskih objekata na području Tuzlanske županije ograničava na najduže do 20:00 sati.

Ova zapovijed odnosi se na sve ugostiteljske objekte, bez obzira da li se radi o zasebnom objektu ili objektu u sklopu nekog drugog javnog objekta, a važi do 18. 03 2021. godine.

Svim gradskim/općinskim kriznim stožerima, kao i gradskim i općinskim inspekcijama je izdana zapovijed da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi, te da maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju realizacija naprijed navedene zapovijdi, kao i primjena važećih preporuka i zapovijedi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.

Tuzlanski ugostitelji okupljeni kroz neformalnu grupu su upravi policije MUP-a TK predali zahtjev da u skladu sa epidemiološkim mjerama sutra u 12:00 sati održe mirne prosvjede ispred zgrade Vlade TŽ.

Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva Tuzlanske županije od strane predstavnika ugostitelja sa područja Grada Tuzla će biti dostavljeni slijedeći zahtjevi:

  1. Vraćanje radnog vremena regulisanog zakonom do 23:00h

  2. Ukoliko ne dođe vraćanja radnog vremena do 23:00h, tražimo odgovornost nadležnih donosioca osporavanih zapovijedi i odluka da preuzmu odgovornost za nadoknadu štete nanesenom zapovijedi o skraćenom radnom vremenu.

  3. Sastanak sa premijerom Vlade TŽ, ministrom zdravstva TŽ i predstavnicima Kriznog stožera TŽ

  4. Tražimo prisustvo predstavnika ugostitelja pri kreiranju i donošenja odluka i zapovijedi koje su vezane za ugostiteljski sektor

Pozivamo sve građane/ke TŽ da nam se pridruže i pruže podršku za ostvarivanje prava ali i opstanak cjelokupnog ugostiteljskog sektora koji broji oko 20.000 uposlenih kroz javnu podršku i jasan stav da ovakve odluke ne mogu biti jednostrano donesene, bez konsultacije sa predstavnicima sektora niti potencijalnih rješenja za štetu nanesenu tim odlukama.

Vrijeme je da „Vlast“ i odgovorni preuzmu potpunu a ne parcijalnu odgovornost za sve one koji svoj posao rade pošteno i godinama pune proračun kojim oni upravljaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)