Tužilaštvo Distrikta po učinku se u pozitivnom smislu izdvaja na nivou BiH

Brčanski tužioci u minuloj godini u potpunosti su ostvarili predviđene norme rada, a ukupan kvalitet rada Tužilaštva je iznad 95 procenata, što praktično znači da manje od pet posto podignutih optužnica nije rezultiralo osuđujućim sudskim presudama, ovo je između ostalog danas rekao novinarima glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović.

“Od 219 optužnica podignutih u prošloj godini samo jedna nije potvrđena od strane Suda, a sve istrage, odnosno tužilačke odluke, su donesene u roku kraćem od šest mjeseci. Kada je riječ o optužnicama iz domena korupcije, riješeno je ukupno 14 istraga, a za rješavanje je ostalo osam. Inače u ovom momentu pred sudovima Distrikta stoji 18 optužnica iz predmeta korupcije i mi očekujemo od brčanskih sudova da ovim optužnicama daju prioritet“, rekao je Mujkanović, dodavši da zastara predmeta nije bilo.

Inače broj neriješenih predmeta, smatraju u brčanskom Tužilaštvu, je minoran jer je takvih predmeta svega 112 i to protiv 160 lica.

“Uglavnom su to neriješene istrage iz prošle i jednim malim dijelom iz pretprošle godine. Dakle, sve istrage iz onih ranijih godina su uglavnom riješene, izuzev predmeta u kojima nije bilo moguće okončati istragu zbog toga što su lica nedostupna u krivičnom postupku”, akcentirao je Mujkanović.

Kada je riječ o zloupotrebi javnog novca kroz dodjelu grantova, osuđujuću presudu je dobio bivši zastupnik brčanske Skupštine Ćazim Dačaj, a trenutno je u procesu suđenje aktuelnom zastupniku Aliji Denjagiću, koji se tereti za pribavljanje imovinske koristi od 32.000 maraka.

“Najveća podignuta optužnica je ona iz decembra prošle godine protiv Alena Mujkića, koja se sastoji od 118 tačaka, gdje se optuženom Mujkiću stavlja na teret zloupotreba položaja kroz dva udruženja građana, te pribavljanje imovinske koristi za sebe i druge njemu bliske osobe, u iznosu većem od 230.000 maraka“, rekao je tužilac Pavo Radoš, dodavši da je ovu optužnicu Osnovni sud Brčko potvrdio.

Glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović takođe je govorio i o predmetima ratnih zločina s aspekta prošle godine.

“Mi u ovom momentu imamo jednu istragu i to protiv jednog lica za predmet ratnih zločina koje nam je nedostupno. U tom smislu preduzimamo radnje za osiguravanje njegovog prisustva putem međunarodne potjernice” rekao je Mujkanović.

Pored ovoga predmeta u brčanskom Tužilaštvu je još 72 predmeta ratnih zločina, gdje je zločin verifikovan, ali je počinilac nepoznat.

“Najveći broj takvih predmeta nam je ustupljen od strane Suda Bosne i Hercegovine i zato je sad ovako veliki broj. Inače bi ta brojka bila negdje oko 30 predmeta, koliko ih je izvorno nastalo u ovom Tužilaštvu“ istakao je Mujkanović.

Što je tiče predmeta ratnih zločina sa „A“ oznakom, brčansko Tužilaštvo je u proteklom periodu je riješilo četrnaest.

“U osam predmeta smo mi donijeli odluke, odnosno podigli optužnice. U četiri predmeta, za četiri lica smo obustavili istragu, dok je isti broj predmeta, u kojima je takođe obuhvaćeno četiri osobe, proslijeđeno pravosuđu Republike Srbije, te koliko je nama poznato i ti predmeti su sudski okončani“, zaključio je glavni tužilac Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)