SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZIRANIH ILEGALNIH MIGRACIJA ODRŽAN U TUŽITELJSTVU BIH

Središnje teme sastanka odnosile su se na realizirane aktivnosti, kao i plan djelovanja u narednom periodu u otkrivanju, kaznenom procesuiranju i spriječavanju kaznenih djela iz oblasti trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

 Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe, na kojem su sudjelovali dužnosnici pravosudnih, policijskih i sigurnosnosnih institucija sa razine države Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i novoimenovani članovi Udarne grupe.

Predstavnici institucija su prezentirali informacije o radu i djelovanju institucija i agencija iz kojih dolaze, a sudionici sastanka razmatrali su i zajedničke aktivnosti u prevazilaženju aktuelnih problema u BiH iz oblasti trgovine ljudima i ilegalnih migracija.


Na sastanku je zaključeno da je postignut napredak u procesuiranju kaznenih djela trgovine ljudima na svim razinama, ali da se i dalje nastavljaju aktivnosti putem Specijalizirane mreže tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, u cilju efikasnijeg identificiranja i procesuiranja pojavnih oblika kaznenih djela trgovine ljudima i pružanja potpore i zaštite žrtvama, posebno ranjivim kategorijama.


Također je istaknuta potreba nastavka aktivnosti na specijalističkim edukacijama iz ove oblasti, za istražitelje, tužitelje i suce koji rade na ovim predmetima. 


S obzirom na važnost navedene tematike i zaštite žrtava trgovine ljudima u procesu jačanja vladavine prava, sastanku su nazočili i predstavnici međunarodne zajednice i organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini, a koji pružaju značajnu potporu u ovoj oblasti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)