Reforme u Brčkom će uspjeti ako se politika i pokroviteljstvo drže podalje od javne uprave

Brčko je na pravom putu, ali će krajnji uspjeh ovisiti o pravodobnoj provedbi infrastrukturnih projekata pod pokroviteljstvom EBRD-a i Svjetske banke i fokusiranom trošenju proračunskih sredstava za boljitak cijele zajednice, izjavio je prvi zamjenik visokoga predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Supervizor je u utorak posjetio „Komunalno Brčko“ gdje je informiran o kupovini dvije mobilne trafostanice u sklopu granta od 1,5 milijuna KM koji je odobrila Skupština Distrikta u listopadu 2020. Mobilne trafostanice će poboljšati pouzdanost napajanja električnom energijom u Brčkom u slučaju prirodnih nesreća ili drugih tehničkih prekida. Iz ovoga granta će se također financirati polaganje kablovskih vodova od 35kV i 10kV čime će se omogućiti proširenje kapaciteta luke i pomoći daljnja poslovna ulaganja.

Uključujući utopljavanje tri javne zdravstvene ustanove u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti u suradnji s UNDP-om, radi se o pozitivnim primjerima kako koristiti resurse Brčkog za boljitak zajednice, dodao je supervizor.

Scanlan je također obavio sastanke u Luci Brčko i JP „Putevi Brčko“ gdje se razgovaralo o vremenskom okviru za kompletiranje osuvremenjivanja luke i obnovi pristupa za teški teretni transport iz Hrvatske i šire u brčansku luku preko novoga mosta Brčko-Gunja.

Na sastanku s predstavnicima „STUDEN & CO Holdinga“ je informiran o planu provedbe posebne pogodbe između vlasti Distrikta i „STUDEN-a“ koja će omogućiti otvaranje 220 novih radnih mjesta u poslovnoj zoni Brod, a koja je jednoglasno odobrena prošloga tjedna u Skupštini Distrikta.

Supervizor se sastao s visokim dužnosnicima Vlade i Skupštine Distrikta te je pohvalio donošenje Strategije razvoja koja će poslužiti da se osigura transparentan, nepolitičan i ravnomjeran razvoj Distrikta u sljedećih sedam godina.

Međutim, ubrzana provedba donatorskih infrastrukturnih projekata će i dalje predstavljati izazov zbog manjka nužnih tehničkih i koordinacijskih vještina u brčanskoj javnoj upravi, a privremene mjere kojim bi se otklonile te manjkavosti blokirane su iz političkih razloga. „To mora stati. Međunarodna zajednica je partner Brčkom, ali naša sposobnost da pomognemo pružanjem stručne i financijske potpore pretpostavlja da Brčko kontinuirano pokazuje političku volju za okončanjem pokroviteljstva kako bi  posao na reformama mogao brzo završiti.“

Stoga su međunarodni partneri Brčkog u prvi plan stavili potporu za učinkovit, transparentan i nepristran postupak popunjavanja Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa i Ureda za borbu protiv korupcije kroz stručnu pomoć OHR-a i Ureda za međunarodno suzbijanje narkotika i provedbu zakona Veleposlanstva SAD, naglasio je supervizor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)