Rak grlića maternice se može otkriti samo redovnim i pravovremenim kontrolama

Europski tjedan prevencije karcinoma grlića maternice pokrenut je još 2007. godine od strane Europske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma  i od tada se obilježava u posljednjom tjednu mjeseca siječnja svake godine. Rak grlića maternice je najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji će cijelu ovaj tjedan svojim aktivnostima posvetiti pažnju jačanju svijesti žena o ovom problemu.

Uzroci i posljedice

Glavni uzrok nastanka raka grlića maternice je Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od raka grlića maternice.

– Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, posebno žena, ali i njihovih partnera! Takođe o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, cijepljenje protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje. Informiranje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja  i umiranja ženskog stanovništva, navodi rukovoditeljica Odjela za promociju zdravlja u INZ-u dr.spec. Elma Kuduzović.

Tokom tjedna koji je pred nama, u atriju Shopping centra “Zenica” će INZ postaviti izložbu plakata i vizuelnih rješenja koje pozivaju žene na redovne kontrole i upozoravaju na opasnost od ovog karcinoma. Osim jednostavne, jeftine i pouzdane dijagnostike, te savremenih otkrića o načinu nastanka i relativno sporog rasta i širenja, još ne možemo biti zadovoljni postignutim nivoom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja. Početni stadij raka grlića maternice ne boli, simptomi su rijetki i nespecifični tj. mogu da ih izazovu i druga stanja (krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tokom spolnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, bol u genitalnom području).

Ko treba da ide na skrining za rak grlića maternice

– Sve žene, u dobi od 20 do 65 godine života treba da idu na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa načiniti kolposkopiju te ponoviti Papa test za tri do šest mjeseci. Zlatni standard u borbi protiv raka grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice, navodi dr. Kuduzović.

Stručnjaci ističu da se najčešće obolijevanje identificira kod žena koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16. godine), osobe koje imaju brojne seksualne partnere, žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3, žene koje ne odlaze redovno na kontrole, te žene kod kojih je identificirano dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva, pušenje cigareta… Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića maternice, koji se može se otkriti na vrijeme. Rak grlića maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije, prema tome uradite pregled dok još nemate simptome, jer pregled možete uraditi besplatno u svakom Domu zdravlja, poručuju iz INZ.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)