Prva Sveučilišna tiskara i Sveučilišna galerija u BiH kao doprinos znanosti i umjetnosti

Prva Sveučilišna tiskara u Bosni i Hercegovini otvorena je u Kampusu II Sveučilišta u Mostaru. Sveučilište je potom u istim prostorijama, uz suradnju s Akademijom likovnih umjetnosti SUM, svečano otvorilo i svoju umjetničku galeriju. Riječ je o dva suvremena i moderna projekta koji će biti od koristi, kako Sveučilištu u Mostaru, tako i široj društvenoj zajednici.

Presijecanjem vrpce tiskaru, a zatim i galeriju svečano su otvorili dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH, prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije te dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar.

Sveučilišna tiskara prva u Bosni i Hercegovini

Nakon ranije utemeljene Sveučilišne nakladničke kuće PRESSUM moderno je opremljena elektronička tiskara koja će omogućiti puno lakše tiskanje svih izdanja nastavnika i publikacija Sveučilišta. Iz tiska su već izašle prve tiskovine, a prva među njima je Glasnik Sveučilišta u Mostaru, koji objedinjuje pravne akte koje je Sveučilište donijelo u razdoblju od 2012. do 2020.

Prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak kazao je kako SUM objavljuje sedamnaest znanstvenih i znanstveno-istraživačkih časopisa, brojne zbornike radova, redovite publikacije, pedeset do šezdeset udžbenika godišnje. – Tiskara će raditi punom parom i bit će u potpunosti iskorištena, a značit će i ogromnu uštedu Sveučilištu. Osigurali smo najmoderniju opremu da bismo imali kvalitetnu elektroničku tiskaru – kazao je prorektor Čolak.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić je kazao kako Sveučilište posljednje dvije godine radi na realizaciji ovoga projekta u suradnji sa Sveučilištem Sjever. – Ona će dati brojne prednosti upravo kada je u pitanju izdavaštvo, kada su u pitanju tiskanja novih knjiga, a te nove knjige bi primarno trebale biti literatura našim studentima. Sedamnaest časopisa koje mi tiskamo, tiskat će se sada ovdje. Naši djelatnici koji već danima rade na prvim knjigama kažu da imaju upite komercijalnih institucija za tiskanje njihovih materijala. Komercijalni interes nije nama primaran, nije ni naglašen – kazao je rektor Tomić dodajući kako su osnovali tiskaru, izdavačku kuću s ciljem brendiranja te djelatnosti na Sveučilištu u Mostaru te zaokružiti i imati ono što imaju moderna europska sveučilišta.

Sveučilišna galerija – najsuvremeniji izložbeni prostor u Hercegovini

Sveučilišna galerija najsuvremeniji je izložbeni prostor u BiH, modularan i prilagodljiv, čak i za složene umjetničke projekte. – Galerija ima vlastitu zbirku, urede, specijaliziranu knjižnicu za povijest umjetnosti koja već sada broji 800 naslova i muzejsku čuvaonicu za pohranu umjetnina sa svim sigurnosnim i konzervatorskim uvjetima – naveo je prof. dr. Stjepan Skoko, dekan Akademije likovnih umjetnosti SUM-a.

Usmjerena je približavanju umjetnosti studenskoj populaciji, ali i bogaćenju likovne scene kvalitetnim izložbama, programima i suradnjama te pružanju mogućnosti za afirmaciju mladih umjetnika. – Nadao sam se da će galerija biti otvorena upravo u ovom Kampusu i želja mi se ostvarila zahvaljujući predsjedniku Čoviću i našem rektoru, koji su znali da je ovo ozbiljna priča. Sad imamo mogućnost ostvariti aktivnosti koji će biti i međunarodnoga tipa – kazao je dekan Skoko dodajući kako je galerija poklon profesorima, studentima, ali i građanima Mostara i cijele BiH.

Galerija i tiskara otvorene su u okviru Dana Sveučilišta u Mostaru, koji obilježava 43 godine svoga postojanja. Podsjetimo, u okviru manifestacije također su predstavljeni brojni projekti koje je ova visokoobrazovna institucija ostvarila među prvima u Bosni i Hercegovini. Sveučilište je tako postalo bogatije za SMART Campus i Sveučilišnu televiziju.

Medijski i istraživački centar SUM-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)