Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u posjeti Brčkom

 Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić primio je danas u zvaničnu posjetu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića i zamjenika premijera i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića.

Sastanku su prisustvovali i koordinator Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za Brčko distrikt Esad Atić, šefica Kabineta gradonačelnika Sabina Uzunović i savjetnik gradonačelnika Egrin Huseinović.

Ključna tema današnjeg sastanka bila je saradnja Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Nišić je ovom prilikom najavio intenziviranje saradnje i izrazio zahvalnost Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na posvećenosti Brčko distriktu BiH kroz izdvajanje velikih sredstava, a posebno za populaciju demobilisanih boraca ARBiH i HVO-a.

Istakao je da je na današnjem sastanku razmatrano uspostavljanje kvalitetnije putne infrastrukture prema Tuzlanskom kantonu, kao i revitalizacija željezničke pruge Vinkovci-Brčko-Tuzla-Doboj koja je vrlo bitna za velike transporte i poboljšanje kompletne regionalne infrastrukture.

„Za nekoliko dana će biti puštena u rad i nova dizalica u JP ‘Luka Brčko’ i mi moramo tražiti komitente na području Federacije i RS-a“, istakao je gradonačelnik.

Premijer Nikšić istakao je da su uspostavljanjem Ureda koordinatora Vlade Federacije BiH za Brčko distrikt BiH otvorene mogućnosti za kvalitetniju i intenzivniju saradnju. Istakao je da bi se elektrifikacijom pruge Doboj-Tuzla-Zvornik, koja predstavlja jedan od ključnih projekata Vlade Federacije BiH, stvorile pretpostavke da JP „Luka Brčko“ dobije mnogo veći značaj.

„Otvaramo još niz projekata koje ćemo zajedno raditi u narednom periodu i siguran sam da će intenzivna saradnja biti isključivo u korist građana Brčko distrikta BiH i cijele Bosne i Hercegovine.“, istakao je premijer Nikšić.

Ovom prilikom premijer se dotakao i pitanja otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

„Mi smo se opredijelili za politiku kompromisa, razgovora i dogovora i iskreno se nadam da će to rezultirati otvaranjem pregovora. Nakon toga će nam biti mnogo lakše usaglašavati određene zakone koji će morati biti u skladu sa evropskim standardima. Iz ove zemlje odlaze pripadnici svih naroda i nacionalnosti i na nama je da stvorimo pretpostavke da se počnu vraćati“, kazao je premijer Nikšić.

Gradonačelnik Nišić na današnjem sastanku izrazio je i želju da se u Brčko distriktu BiH odvijaju sastanci na visokom nivou, što je premijer Nikšić podržao.