Predstavnici UNICEF-a danas u posjeti Brčko distriktu

Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Zijad Nišić i predstavnici Odjeljenja za obrazovanje i Predstavnici UNICEF-a danas u posjeti Brčko distriktudanas su u gradskoj Vijećnici održali sastanak sa predstavnicima UNICEF-a u BiH. Tokom susreta je razgovarano o mogućnostima novih ulaganja u djecu predškolskog i školskog uzrasta, prije svega kroz obrazovanje i zdravstvo, a u čemu bi Brčko distrikt bio predvodnik tog procesa u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o Socijalnim uslugama za rani rast i razvoj djece u Brčko distriktu BiH sa posebnim osvrtom povećanja obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem.

“Sve ovo treba da dovede do toga da oblast predškolskog obrazovanja uskladimo sa europskim standardima, prije svega u povećanju broja sati pripremne nastave za djecu predškolskog uzrasta” istakao je gradonačelnik Brčko distrikta dr. Zijad Nišić

“BiH se suočava sa problemom starenja stanovništva, migracijama i padom nataliteta što predstavlja veliku prijetnju ekonomsko-socijalnoj situaciji, te je investiranje u djecu najbolje rješenje takve situacije. Stoga cijenimo trud Brčko distrikta i gradonačelnika u smislu poduzimanja konkretnih mjera koje služe dobrobiti djece” naglasila je Veronika Vašenko, predstavnica UNICEF-a u BiH.

“Brčko je spremno da podrži prijedlog UNICEF-a da pripremena nastava za djecu predškolskog uzrasta bude  povećana sa sadašnjih 150 na 300 sati, no da bi se to sprovelo u djelo potrebno je preduzeti niz konkrentnih mjera, te obezbjeđivanje i dodatnih sredstava u budžetu Brčko distrikta od milion KM” pojasnio je Stjepan Marčetić, v.d. šefa Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje u Vladi Distrikta.

Za realizaciju pomenute ideje neophodno je da se osim navedenih sredstava, obezbijedi i odgovarajući nastavni kadar, te izgrade novi objakti obdaništa kako u gradskom području tako i ruralnim sredina u Distriktu.