Predstavljeni primjeri novih tehnologija iz oblasti obnovljive energije

Drugog dana Međunarodnog javno-privatnog investicionog foruma Predstavljeni primjeri novih tehnologija iz oblasti obnovljive energijepod nazivom “Solarno-toplotno-termalno” koji se održava u sklopu obilježavanja Dana Brčko distrikta danas je predstavljeno nekoliko inicijativa koje se tiču upotrebe novih tehnologija u obnovljivim izvorima energije i transporta zapaljivih materija, a sve u cilju zaštite ekologije.

„U pripremi je Zakon o transportu zapaljivih materija, to je inicijativa koja je došla iz Parlamenta Federacije BiH koja bi trebala uvesti takozvanu ekološku taksu na sve one koji rade transport putem drumskih prometnica, a izdvajala bi se sredstva u iznosu od 3 feninga po litri goriva koje se prevozi mimo željeznice. Intencija je bila da se poveća sigurnost na prometnicama, da se na neki način obezbijede sredstva za saniranje eventualnog ekocida koji se može dogoditi i da se što više toga prebaci na željeznice koje su ekološki najprihvatljivije ne samo u BiH nego u cijeloj Evropskoj uniji“, rekao je Josip Keleman, izvršni direktor javno-privatnog investicionog foruma.

Izvedena je i javna prezentacija dekarbonizacije motora u automobilima kojom se uklanjaju naslage ugljika i smanjuje utrošak goriva do 10 posto.

„Princip čišćenja je u potpunosti ekološki, u motor ne ulazi nikakva kemija i motoru se ne može apsolutno ništa desiti. Sve naslage u motoru se izbacuju vani na auspuh i nakon čišćenja motoru se vraća snaga te se produžuje vijek trajanja“, dodao je Tihomir Pavičić.

Prema riječima Kelemena forum je zaključen raspravom o problematici ilegalne prodaje i punjenja plinskih boca jer je u posljednje vrijeme sve više zabilježenih slučajeva eksplodiranja plinskih boca.

„Najčešće se to dešava što se pune u ilegalnim punionicama i mimo zakona. Nažalost, kada čovjek strada onda se pitamo zašto se to dogodilo, a desilo se zato što se nisu poštovali propisi“, istakao je Keleman.

Organizatori Međunarodnog javno-privatnog investicionog foruma istakli su da je forum održan u Brčkom zato što Distrikt ima mogućnost da postane vodeći projekat u BiH po pitanju primjene obnovljivih izvora energije, zbrinjavanja otpada i primjene novih tehnologija u obnovljivoj energiji.