Postupak mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«

Široki Brijeg, 25. siječnja 2021. (Kristina Raguž) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je 26. broj glasila »Stopama pobijenih« kojeg Vicepostulatura izdaje dvaput godišnje. Glavni mu je i odgovorni urednik fra Miljenko Stojić, vicepostulator.

Na prvim stranicama nalaze se uobičajeno vijesti o radu Vicepostulature kroz proteklih pola godine. Ovaj put posebno treba istaći napis o XII. simpoziju Stopama pobijenih, događanjima na Groblju mira, medijske odjeke rada Vicepostulature.

Rubrika »Stratišta« donosi svjedočenje o jugokomunističkom osvajanju Širokog Brijega 1945. U razgovoru s fra Andrijom Nikićem tih se dana sjeća Ljubo Milas.

Šesti nastavak »Krvavih godina«, pisca dr. Ive Sivrića, u rubrici »Glas o mučeništvu« govori o širokobriješkim profesorima i o biskupu Petru Čuli. Donesen je i Odlomak iz knjige »Fratar – narodni neprijatelj« fra Ratimira Kordića gdje on piše o smrti fra Slobodana Lončara.

Rubrika »Glas o znakovima« bilježi svjedočenje Ivane Mikulić. Molila se zagovoru »Širokobriških mučenika« i zadobila milost.

»Odjek u puku« sadrži tekstove Zdravka Luburića i fra Miljenka Stojića. Na književan način progovorili su o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Rubrika »Djela pobijenih« donosi djelo fra Brune Adamčika »Misa u čast blaženog Nikole Tavelića«. U samostanskoj knjižnici u Mostaru pronađene su dionice alt, tenor i bas. Fra Ante Marić je tražio način da se upotpuni ovo glazbeno djelo te je širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić s bogoslovima pretražio arhiv i pronašli su dionice soprana. Tako je ovo djelo upotpunjeno.

»Fra Anđeo Zvizdović«, djelo je dr. fra Lea Petrovića. Kao provincijala ubili su ga jugokomunisti, koje je do tada pomagao, u Mostaru 14. veljače 1945.

Novi broj glasila skupio je i nagrađene radove na Nagradnom natječaju iz 2020., za uzrast odrasli. Kao i obično, vrlo su zanimljivi i kvalitetni.

»Povijesne pribilješke« fra Gaudencija Ivančića u rubrici »Povijesne okolnosti« govore o prijenosu kostiju pobijenih fratara na Širokom Brijegu, o napadu na biskupa Petra Čulu u političkom listu Narodna Sloboda te o još mnogo zanimljivih događaja iz 1945. godine pa nadalje.

Niko Krišto u svom svjedočenju govori o fra Miji Čuiću i o lažnim optužbama protiv njega. Podnio je sve i ostao u trajnom sjećanju duvanjskog i šireg kraja.

Kristina Raguž je razgovarala s fra Jozom Grbešom, kustosom Hrvatske franjevačke kustodije Sv. obitelji u SAD-u. Fra Jozo se još kao mlad franjevac i svećenik odlučio za dušobrižničko djelovanje u Kustodiji. Učinio je to po uzoru na mnogu drugu svoju subraću. Svi oni pritom su se susretali s različitim znamenitim ličnostima te nam spomenuti razgovor prenosi i taj dio povijesti.

U rubrici »Podlistak« don Anto Orlovac piše kako su jugokomunisti nakon smrti kardinala Stepinca bili u dilemi gdje ga pokopati, da što manje ljudi posjećuje njegov grob pa su ga pokopali u zagrebačkoj katedrali. Na taj način, iako nisu imali tu namjeru, njegov je grob postao dostupan svima i svi su ga mogli posjećivati.

Glasilo je moguće pronaći u župnim crkvama i na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Moguće ga je naravno dobiti i izravno od Vicepostulature preko podataka na portalu pobijeni.info.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)