PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

Optuženi se terete da su, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vršili krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

– ODOBAŠIĆ Zuhdije, rođenog. 1997. godine u Bužimu, državljanina BiH,

– BAJRAKTAREVIĆ Semira, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Krupi, državljanina BiH, i

– BAJRAKTAREVIĆ Hamze, rođenog 1998. godine u Bužimu,  državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, 5. marta prošle godine, po međusobnom prethodnom dogovoru,  radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport krijumčarenih lica azijskog porijekla preko teritorije BiH, iz pravca Sarajeva do Velike Kladuše.

Prema navodima optužnice, optuženi su prevozili osamnaest ilegalnih migranata sa kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje krivičnog djela, a migrante su prevozili u motornom vozilu kombi kojim je upravljao drugooptuženi, dok su ostala dvojica optuženih imali ulogu tzv. “čistača”, odnosno išli su vozilom ispred njih i obavještavali ga o eventualnim policijskim kontrolama i patrolama na putu.

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala.

Optuženi su prilikom izvršenja krivičnog djela otkriveni i spriječeni od strane policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo na području Vogošće.

Optuženi se terete za krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 2. u vezi sa članom 29. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)