Otvorena izložba pod nazivom “Gradonačelnici i upravitelji Brčkog”

“Gradonačelnici i upravitelji Brčkog od 1878. do 2023. godine” naziv je danas otvorene izložbe u Gradskoj galeriji Distrikta, na kojoj je kroz 27 panoa fokusirano 120 ljudi koji su bili na čelu grada, sreza i seoskih opština, koji su na svoj način dali pečat kao predstavnici bivše ili još uvijek aktuelne vlasti na ovom prostoru.„Vrlo zahtjevan posao je bio pred nama kada je riječ o postavci izložbe gradonačelnici i upravitelji Brčkog kroz 19., 20. i 21. vijek koji ne bismo mogli obaviti bez pomoći kolega iz Sarajeva, Travnika i Tuzle, te privatnih arhiva naših sugrađana“, kaže brčanska arhivistkinja Zagorka Ostojić dodajući da su prve podatke o gradonačelnicima pronašli tek za 1880. godinu, te da je prvi brčanski gradonačelnik bio Jovan Ćelović.

Šef brčanskog Arhiva i jedan od autora izložbe Ćazim Suljević, prije svega zahvalan je svojim prvim saradnicima ali i kolegama izvan Brčkog na iskrenoj pomoći i sjajnoj saradnji bez koje ne bi bilo ni ove, inače jedanaeste po redu izložbe koju od svog formiranja organizuje brčanski Arhiv.

„Na današnjoj izložbi vidljivo je da je identifikovana 121 osoba koja je obnašala značajne funkcije, na nivou grada, sreza ili kotara, općine i seoskih općina, a među njima samo jedna žena. Riječ je o Hatidži Bešlagić, koja je bila gradonačelnica, odnosno predsjednica Skupštine opštine Brčko u mandatu 1986.-1988. godina“, pored ostalog je naglasio Suljević.

Aleksandra Peričić iz Istorijskog muzeja Sarajevo ustvrdila je da je i na ovaj način rezultatima učinjenim istraživanjem lokalne uprave i samouprave u BiH s posebnim osvrtom na Brčko, učinjen značajan pomak jer smo dobili zaokruženu istorijsku cjelinu razvoja lokalnih vlasti u BiH u posmatranom periodu.

O značaju izložbe gradonačelnici i upravitelji Brčkog za cijelu BiH govorio je akademik profesor Mirko Pejanović, posebno s aspekta lokalne samouprave.

„Lokalna samouprava je jedan važan element, važan segment u našoj prošlosti, u našoj političkoj istoriji i u našoj političkoj kulturi“, naglasio je Pejanović.

Izložbi je prisustvovao i proslavljeni BiH šahista velemajstor Predrag Nikolić, čiji je stric bio i načelnik brčanskog sreza i koji kaže da su ovakvi događaji izuzetno važni.

„Njima se pokazuje da od nas svijet nije počeo niti će s nama završiti“, akcentirao je Nikolić.

Važnost današnje izložbe u istorijskom smislu potvrđuje i razmišljanje doskorašnjeg gradonačelnika, sadašnjeg predsjednika Skupštine Siniše Milića.

“Ovo je sigurno vrijedan doprinos proučavanju istorije Brčkog kroz različite periode političkog i pravnog sistema u kojima je egzistiralo ovo područje“, istakao je Milić.

Aktuelni gradonačelnik Brčkog dr Zijad Nišić je iskazao zahvalnost brčanskom Arhivu i Ćazimu Suljeviću na ovako pripremljenoj izložbi istaknuvši da mu je zadovoljstvo što je može proglasiti otvorenom.„Ono što mene najviše impresionira u ovim sadržajima jeste multietničnost ove sredine koja ima kontinuitet, što je način i stil ponašanja svih gradonačelnika i ja imam misiju i obavezu da nastavim takav put“, rekao je gradonačelnik Nišić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)