Najava: Predstavljanje monografije “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća” u Sarajevu

“Vareš i vareški kraj kroz stoljeća”, prva monografija o tom bosanskohercegovačkom gradu, bit će predstavljena u Sarajevu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u srijedu, 17. studenoga 2021. godine s početkom u 18 sati u prostoru Galerije Gabrijel Kamernog teatra 55 na adresi Maršala Tita 56/II.

Cjelokupan tekst u monografiji djelo je uglednog književnika Željka Ivankovića, rodom Varešanina, koji je i urednik ovog djela. Za fotografije i ostale likovne priloge odgovoran je glavni urednik Mladenko Marijanović. Dizajn omota i grafički urednik monografije uradio je Mladen Divković (danas pokojni). A kao dodatni segment monografije može se spomenuti i leksikon vareških uglednika na kome je radio student Vladimir Ruf.

Knjigu će predstaviti prof. dr. Tomislav IšekLeo Valenta, prof. kao i sam autor Željko Ivanković. Predstavljanje će moderirati Dražen Janko.

Fotomonografija, kako sugerira i sam naslov, obuhvaća ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene sve povijesne mijene i ona obuhvaća sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.

Monografija ima gotovo 400 stranica, podijeljena je na 65 tematskih cjelina, popraćena s više od 600 fotografija i ilustracija te odgovarajućim znanstvenim aparatom, a obogaćena je i dodatkom – Leksikonom uglednih Varešana.

Na knjizi je četiri godine radio petočlani tim i to u cijelosti vareški tim. A kao nakladnik iza projekta je stala vareška podružnica HKD “Napredak” sa svojim već stečenim iskustvom na tom polju još od 1995. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)