Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić sastao se sa ministrom za braniteljska pitanja Federacije BiH

Mirza Terzo, v. d. ministra za pitanja brantitelja i invalida domovinskog rata u Vladi Federacije BiH (FBiH) boravio je danas u službenoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću.

Tema sastanka, kojem su prisustvovali i predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić i ministar za braniteljska pitanja u Vladi Tuzlanske županije Fedahija Ahmetović kao i borački savezi Federacije i boračke udruge iz Distrikta, bila je poboljšanje statusa demobiliziranih branitelja pripadnika Armije Republike BiH (ARBiH), odnosno izjednačavanje prava ove populacije na području cijele Bosne i Hercegovine.

„ Nezaobilazna tema je danas bila poboljšanje statusa boračke populacije, posebno onih sa područja Brčko distrikta BiH. Ovo je druga posjeta nadležnog ministarstva i potvrda da zajednički intenzivno radiomo na rješavanju problema koje postoje u ovoj oblasti. Iskreno se zahvaljujem i predstavnicima Tuzlanskog kantona kao i federalnom ministru na angažmanu. Siguran sam da će se ova aktivnost završiti na dobrobit naših građana“, rekao je Sead Šadić šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

V. d. ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata u Vladi Federacije BiH Mirza Terzo istakao je cilj satanka bio upoznavanje predstavnika brčanskih vlasti sa aktivnostima na izmjenama zakona koji tretiraju braniteljsku populaciju.

„ Ono što je važno za Brčko distrikt jeste da su u Izmjenama zakona o demobilisanim braniteljima, kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi, obuhvaćeni svi branitelji koji imaju boravak na području Brčko distrikta, njih oko 700. Dogovorili smo da ta prava ostvare i supruge demobiliziranih branitelja koje nemaju druga primanja. Pored distrikta biće obuhvaćene i sve supruge demobiliziranih branitelja u Federaciji, preko 57 godina, kao i sa područja Republike Srpske“, istakao je Terzo.

Fedahija Ahmetović, ministar za braniteljska pitanja u Vladi Tuzlanske  županije naglasio je da branitelji sa područja Brčkog i Tuzle dijele zajedničke probleme te da se nada da će izmjenama i dopunama pomenutog zakona biti, kako je naveo, riješena nepravda kako bi branitelji iz Brčkog bili tretirani kao i branitelji na području FBiH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)