GLASANJE O ZAKONU O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA ODREDIT ĆE BUDUĆNOST BRČKOG

Vlasti u Brčkom imaju priliku da 24. ožujka pokažu da budućnost Distrikta stavljaju iznad svojih pojedinačnih interesa usvajanjem efikasnog Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je usklađen sa EU, izjavio je danas supervizor Michael Scanlan.

„Sa velikim sredstvima koja se dodjeljuju Brčkom, njegovi stanovnici trebalo bi da imaju najbolje javne službe, najbolje škole i bolnice i najdinamičnije gospodarstvo u BiH, ali nažalost, zastupnici su prečesto koristili posebni proračunski koeficijent Distrikta i svoje javne funkcije kako bi unaprijedili osobne interese ili pokroviteljstva – često pod lažnim tvrdnjama da štite nacionalne interese. Kao rezultat, cijela zajednica trpi posljedice.

Usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa prilika je za promjenu ove prakse, ali samo ako se usvoji u obliku koji je efikasan, operativan i u skladu sa standardima EU – što, između ostalog, podrazumijeva i odlučivanje prostom većinom u budućem povjerenstvu zaduženom za utvrđivanje eventualnih sukoba interesa, neograničavanje definicije bližih srodnika samo na članove domaćinstva, te zadržavanje razumnih rokova za otklanjanje okolnosti koje bi mogle dovesti do sukoba interesa. Ovo je signal koji zastupnici Skupštine moraju poslati kako bi pokazali svoju opredijeljenost za poboljšanje transparentnosti proračunske potrošnje, integriteta javne službe, te otvorenosti Distrikta za poslovna ulaganja.

Ako to ne učine, bit će nemoguće opravdati nastavak iznimne pomoći u resursima za Brčko. Kako sada stoji, širenje državne službe putem političkih veza i eksponencijalni rast subvencija izjedaju većinu proračuna Brčkog. Kao rezultat, preostaju vrlo ograničena sredstva za kapitalne investicije za projekte poput novog mosta, javnog bazena ili stadiona. Stoga je poruka povjerenja koju bi poslalo usvajanje ovog zakona u odgovarajućem obliku bila presudna da Brčko zadrži pristup ovoj iznimnoj pomoći.

U tom kontekstu, pojedinačno izjašnjavanje u Skupštini pruža priliku zastupnicima da demonstriraju svoju posvećenost građanima Brčkog, u čiju službu su i izabrani“, dodao je supervizor.

Zahvaljujući zakonima kojima se uvodi veća transparentnost, a koji su usvojeni posljednjih mjeseci, Brčko kreće u pravcu javne potrošnje koje je više fokusirana na interes zajednice. Predstojeći primjeri ove prakse jesu utopljavanje škola i bolnica, transparentno i svrsishodno financiranje organizacija civilnog društva, te izgradnja novog mosta preko rijeke Save. To je samo početak napretka koji stanovnici Brčkog mogu uživati, a usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Distriktu će to pretočiti u stvarnost, naglasio je supervizor.

Supervizor se u srijedu sastao sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom Distrikta, te sa predsjednikom i dopredsjednikom Skupštine, kao i sa šefovima klubova HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a u Skupštini Distrikta.

U četvrtak, supervizor se također sastao sa predstojnikom Odjela za javnu sigurnost, kao i sa predstavnicima Omladinskog centra „Vermont“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)