“EUzaZapošljavanje“ javni pozivi za teže zapošljive osobe:

Međunarodna organizacija rada (MOR) danas je u Brčkom u sklopu realizacije projekta „EU4Employment/EUzaZapošljavanje“ koji je usmjeren ka poboljšanju socijalno-ekonomske situacije i životnih uvjeta teško zapošljivih osoba u BiH održala info sesiju. Predstavljeni su javni pozivi koji su namijenjeni institucijama na tržištu rada koji realizuju programe za zapošljavanje mladih žena iz ruralnih područja, osoba s invaliditetom, Roma/kinja i dugoročno nezaposlenih osoba.

Ovo je sedma po redu info sesija i okupili smo se kako bi prezentovali jedan od ključnih narednih koraka unutar projekta, a to je grant komponenta u iznosu od 3.500.000 USD koja će biti usmjerena ka pilotiranju i testiranju praksi koje bi trebale voditi ka povećanju zapošljivosti teže zapošljivih osoba“, rekao je Amar Numanović, projekt menadžer, te dodao da je projekat sa realizacijom počeo u februaru 2023. godine, a finansijski je podržan je od strane Evropske unije i Švedske.

Prema njegovim riječima ideja projekta jeste da se počnu stvarati uslovi i prosperitet marginalizovanim grupama u BiH kao i da se poveća ponuda na tržištu rada.

„Ženama iz ruralnih sredina problem vrlo često predstavlja nemogućnost da se osigura dnevna briga o djeci, zatim odlazak u institucije koje pružaju različite vrste usluga. Kada govorimo o osobama sa invaliditetom problemi su višestruki i te se osobe u praksi odvajaju od regularnih tokova ekonomskog i socijalnog života. Kod romske populacije uz diskriminaciju je često prisutan nizak stepen obrazovanja tako da vrlo često izostaju mjere i reakcije koje bi povećale zapošljivost kroz unaprjeđenje vještina“, dodao je Numanović.

Zbog nedostatka radnog iskustva mlađim osobama je sve teže pronaći posao zbog čega su ovaj projekat uključene i lokalne institucije čime se želi zaustaviti sve češći odlazak radno sposobnog stanovništva iz BiH.

“Mi smo inspirisani praksama u drugim zemljama i nastojimo to prenijeti u BiH ali moramo biti svjesni institucionalnog okvira i samog tržišta rada zbog čega smo u projektu osigurali učešće Zavoda za zapošljavanje Švedske i Francuske koji će podržati lokalne institucije tržišta rada”, istakao je Numanović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)