Dan logoraša u Brčkom: Logoraši nezadovoljni svojim statusom i radom tužilaštava

Obilježavanjem Dana logoraša u Distriktu je okončan tjedan sjećanja na stradanja nedužnih civila u Brčkom.

I ovaj događaj, pred hangarima nekadašnjeg logora „Luka“ organizirale su Udruga nestalih, nasilno odvedenih Hrvata Bošnjaka, te Udruge logoraša Brčko distrikta.

„Nismo zadovoljni statusom koji imaju logoraši u Brčko distriktu jer unatoč svemu što smo preživjeli i našim svjedočenjima o svim zločinima, samo 33 osobe iz sva tri naroda u Distriktu, prema važećoj odluci, ostvarili su bar simbolične novčane prinadležnosti. Smatram da bi brčanska Vlada morala učiniti puno više na pomoći ovdašnjim logorašima”, kazao je, uz sjećanje na zločine u logoru Luka, predsjednik Udruge logoraša, Amir Didić.

Preživjeli logoraši „Luke“ takođe dijele razočarenje svojim statusom i nerado se prisjećaju tortura kroz koje su prošli.

Najviše se sjećam premlaćivanja i jauka civila nakon dugotrajnog mučenja. Sjećam se koliko su zločinci tukli Džafera Deronjića gotovo svako veče. Takođe znam da su iz hangara izvođeni ljudi, nakon čega smo čuli rafale i nikada više nismo vidjeli one koji su izvedeni iz hangara“, rekao je logoraš Jusuf Hodžić.

Tortura nad ženama prisjetila se i Adila Suljević, u ime Udruge žena žrtava rata „Suza“ –Brčko.

„Kao žena koja je logoraš i koja je preživjela različite vidove torture, najteža prisjećanja se odnose na silovanja djevojčica i žena. Puno njih još uvjek nije spremno govoriti o onome što su preživjele i jedan od zadataka naše udruge je da nastavimo komunikaciju s njima, što podrazumjeva njihov psihološki oporavak i odlučnost da javno kažu šta im se dešavlo tokom proteklog rata“, riječi su Adile Suljević.

Predstavnici Udruge nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata Distrikta i ovoga puta iskazali su nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH, ali i ovog u Brčko distriktu.

„Nedopustivo je da već sedam godina traje proces Đorđu Ristaniću i da se još uvjek ne nazire njegovo okončanje, a kamo li izricenja presude“, rekao je tajnik Udruge nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta, Sead Golić.

Marin Brkić, predsjednik Udruge nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata još je kategoričniji smatrajući da tužilaštvo neće da radi svoj posao.

„Svi počinitelji strašnih zločina u Luci, davno su trebali biti procesuirani i osuđeni, jer Luka nije bila sabirni centar, s obzirom da su se ovdje masovno mučili i zvjerski ubijali nedužni civili. Tek kad tužilaštvo istinski i profesionalno odradi svoj posao, onda svi mi, možemo pričati o istinskom povjerenju i pomirenju“, naglasio je Brkić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)