Brčko dobilo novog supervizora!

Jonathan Mennuti više nije prvi zamjenik visokog predstavnika, javlja Politicki.ba.

Kako je objavio OHR u saopštenju sa sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, (SB PIC), Mennuti (iznenada) odlazi, a na njegovo mjesto dolazi američki diplomat Louis Crischock.

“SB PIC-a pohvaljuje napore gospodina Jonathana Mennutija, prvog zamjenika visokog predstavnika (PDHR) i supervizora za Brčko Distrikt, u radu sa članicama Upravnog odbora na provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, implementaciji Programa 5+2 i kreiranju dinamičnih reformi u Brčko Distriktu.

SB PIC-a izražava dobrodošlicu gospodinu Louisu Crishocku, koji će preuzeti ulogu prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt”, stoji u saopštenju.

Ko je Crishock?

U njegovoj biografiji navedeno je da govori srpsko-hrvatski. Kao i ruski “i nešto ukrajinskog” jezika, piše Politicki.ba.

Od 1999. godine je u State Departmentu.

“Služio je na nekoliko dužnosti u inostranstvu, kao i u Vašingtonu. Njegov posljednji posao u inostranstvu bio je otpravnik poslova u Sent Džordžu na Grenadi.

Rođen je 1971. godine, diplomirao na Katoličkom univerzitetu u Virdžiniji, a magistrirao sociologiju.

“Nakon diplomiranja 1995. godine, Crishock je predavao sociologiju na Uralskom državnom univerzitetu u Jekaterinburgu, Rusija (akademska godina 1995-1996) kao dio projekta građanskog obrazovanja. Od 1996.-1998. bio je zamjenik direktora Projekta građanskog obrazovanja za Rusiju sa sjedištem u Moskvi, gdje je radio sa ruskim i međunarodnim kolegama na promociji obrazovne razmjene”, piše u biografiji.