Ambasador Kraljevine Norveške i supervizor u posjeti Distriktu

 

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olaf Rajnertsen razgovarao je danas u Brčkom s čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta o unaprijeđenju ekonomske saradnje BiH i Norveške. Na sastanku kojemu je prisustvovao i supervizor za Brčko Džonatan Menuti bilo je riječi i o poboljšanju pravne legislative kada je u pitanju energetska efikasnost, kao i o sistemu zdravstva i obrazovanja u Brčkom.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić podsjetio je novinare na dosadašnju pomoć ove zemlje Brčko distriktu i dodao da naša zajednica može i u buduće biti dobar i korektan partner u pobošanju ekonomske saradnje BiH i Norveške.

„Kraljevina Norveška u kontinuitetu isporučuje svoje prijateljstvo našoj zemlji. Još 1994. godine izgradila je oko 3.000 stambenih objekata, potom 2002. godine se uključila u proces deminiranja u BiH, a tokom velikih poplava u Brčkom donirala je značajnu opremu i pomoć i sprovela nekoliko projekata koji se tiču mladih u našem gradu“, naveo je Nišić.

On je rekao da je sa ambasadorom Norveške razgovarao i o energentskoj efikasnosti i unaprijeđenju iste i to u sklopu globalne dekarbonizacije gdje ova zemlja prednjači u Evropi.

„Na početku BiH je bila mjesto kojoj je bila potrebna humanitarna pomoć, a danas to je zemlja koja može bita partner u ekonomskim odnosima. Cijenim da će se ova sradanja nastaviti i očekujemo dolazak norveških investitora iz područja energetike koji bi postavili solarne panele na ovom području“, rekao je Zijad Nišić zahvalivši se ambasadoru Kraljevine Norveške na nesebičnoj pomoći Brčko distriktu i BiH.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olaf Rajnertsen rekao je novinarima nakon sastanka da je razgovarao osim sa predstavnicima lokalne vlasti i sa privrednicima, predstavnicima poslovne zajednice iz oblasti energetike, prerade hrane, poljoprivrede i proizvodnje namještaja u Brčkom i čuo njihove prijedloge i sugestije za unaprijeđenje saradnje.

„Upravo zbog toga moja sljedeća posjeta Brčkom će biti sa investitorima i poslovnim ljudima iz Norveške koji će u razgovoru sa poslovnom zajednicom vidjeti potencijale ove zajednice“, naglasio je ambasador Norveške i dodao da je od poslovnih ljudi čuo da je njihova želja da se nova legislativa u oblsti energetike u Brčkom što prije usvoji.

„Ono što sam čuo da se radi ovdje kada su reforme u pitanju može biti samo primjer za ostali dio BiH. Ovdje vidimo zajednicu koja je multietničkog karaktera koju želimo vidjeti u ostalom dijelu ove zemlje,“ naveo je ambasador Olaf Rajnertsen i naglasio da se raduje ponovnom povratku u ovaj grad.

Novinarima se obratio i supervizor za Brčko Džonatan Menuti koji je sa zadovoljstvom prikazao predstvnicima međunarodne zajednice potencijal Brčko distrikta.

„Glavna stvar i potencijal koji Brčko ima jeste da privlači međunarodne partnere i Vlada distrikta treba da nastavi provoditi sa započetim reformama i aktivnostima na daljem djelovanju u smislu poboljšanja uz ispunjavanje svojih obaveza prema investitorima međunarodnim partnerima, kako bi sebe prikazao kao jednog pouzdanog parnera“, istakao je supervizor Menuti dodavši da su sve ove stvari bitne jer se ulazi u predizborni period i svi napori koji se sada preduzmu daće dugoročni rezultat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)