AKTIVNOSTI U POSTUPKU IZDAVANJA ENERGETSKIH DOZVOLA ZA IZGRADNJU ČETIRI FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Vlada Federacije BiH usvojila je informacije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana „Solario 1” i „Solario 2” privrednog društva SOLARIO d.o.o. Mostar. Date su i prethodne saglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana „Solario 1” i „Solario 2” , instalisane nazivne snage po 4 MW i odobrene snage priključenja po 4 MW, koja se planiraju graditi na lokalitetu Pješivac u Stocu. Za “Solario 1” planirana godišnja proizvodnje električne energije je od 7,754 GWh, a za „Solario 2” od 8,112 GWh.

Usvojena je i Informacija o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane „Eurometali 1” privrednog društva „EURO-METALI“ d.o.o. Doboj Jug. Također data je prethodna saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane „Eurometali 1”, instalisane nazivne snage 1,8 MW, odobrene snage priključenja 1,8 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od 1.894,09 MWh, koja se planira graditi na lokalitetu Doboj Jug.

Također, na prijedlog Ministarstva usvojena je i Informacija o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane „Ljubuški 5” privrednog društva GP Toming d.o.o. Grude, te data prethodna saglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane „Ljubuški 5”, instalisane nazivne snage 13,3 MW, odobrene snage priključenja 13,3 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od 27,26 GWh, koja se planira graditi na lokalitetu Industrijske zone Zvirići u Ljubuškom.

Ministarstvo je zaduženo da pristupi aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijumu, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanja energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ovih energetskih dozvola.

U informacijama je, između ostalog, navedeno da će razvoj ovih fotonaponskih elektrana biti od općeg značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu, kako u smislu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz smanjenu emisiju stakleničkih gasova, tako i u finansijskom smislu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)