Obuka za predsjednike biračkih odbora u Distriktu i njihove zamjenike:

Brčanska Izborna komisija u potpunosti prati dinamiku postavljenih zadataka i instrukcija pristiglih iz Centralne izborne komisije BiH, što uključuje i prijave za članove biračkih odbora i njihovih zamjenika, te obuke istih.

„Prije dva dana započeli smo obuku za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, koju provodimo u tri modula. Prvi nosi naziv „Dan uoči izbora“ drugi obrađuje sam dan glasanja do otvaranja glasačke kutije, dok se treći modul odnosi na utvrđivanje izbornih rezultata, odnosno prebrojavanje  glasačkih listića, pakovanje i predaju izbornog materija“, rekla je instruktor CIK-a BiH za Brčko Ljiljana Orendi.

U Distriktu je 138 redovnih biračkih mjesta i ono što je najvažnije zahvaljujući prijedlozima političkih subjekata, ali i aktivnostima brčanske Izborne komisije prijavio se dovoljan broj kandidata za sve biračke odbore.

„Svi su birački odbori popunjeni, preostalo je da se još popuni pedesetak pozicija zamjenika članova biračkih odbora. S članovima biračkih odbora i njihovim zamjenicima obuka će startovati naredne sedmice, a fokus same edukacije će biti na tome da znaju tačno šta radi predsjednik biračkog odbora, te šta bi oni kao članovi mogli da dobiju od zaduženja i siguna sam da će za ovakvu vrstu obuke biti pokazan veći interes polaznika, u odnosi na sve ranije izborne cikluse“, naglasila je Orendi.

Sve u svemu, proces obuke svih članova biračkih odbora na području Distrikta, biće proveden krajnje profesionalno.

„Vjerujem da ćemo i ovaj dio uspješno okončati, posebno jer je to jedan od ljučnih segmenata, odnosno preduslova za regularnost i uspjeh cjelokupnog izbornog procesa na području Distrikta“, zaključila je instruktor CIK-a BiH, Ljiljana Orendi.