Donirane solarne sušare civilnim žrtvama od mina

U sklopu projekta “Osnaživanje preživjelih od mina za održivu budućnost” nevladina organizacija „Posavina bez mina“ danas je u Palanci nastavila sa doniranjem mini solarnih sušara za voće i povrće civilnim žrtvama od minsko-eksplozivnih naprava. Projekat se osim u Palanci realizuje još u Repinom brdu, Grbavici i Boderištu.

Osim medicinske pomoći osobama stradalim od mina, Svjetlana Pavlović, predsjednica organizacije „Posavina bez mina“ kaže da je potrebna i socio-ekonomska pomoć kako bi se osjećali kao ravnopravni članovi društvene zajednice.

Prema njenim riječima kroz ovaj projekat su otkrivene dvije osobe koje nisu nikada bile evidentirane kao civilne žrtve od rata i ove donacije su im bile prva pomoć koju su dobili. U projekat je uključeno šest korisnika, četiri osobe su dobile mini solarne sušare, a dvije osobe su izrazile želju da dobiju osvjetljenje za uzgoj kokoši jer žive na rubnim dijelovima sela.

„Solarna sušara može sušiti voće, povrće i ljekovito bilje, a poenta je u tome da oni to rade za svoje potrebe i potrebe komšija. Naša organizacija se godinama bavi zagovaranjem dva zakona, a to je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a drugi zakon koji pokušavamo malo više da zagovaramo jeste Zakon o obnovljivim izvorima energije“, rekla je Svjetlana Pavlović, predsjednica nevladine organizacije „Posavina bez mina“.

Iz nevladine organizacije “Posavina bez mina” kazali su da kroz projekat “Osnaživanje preživjelih od mina za održivu budućnost” žele doprinijeti povećanju vidljivosti žrtava od mina u javnosti, te ih predstaviti kao osobe koje u svom životu i radu mogu poslužiti kao uzor zajednici i inspiracija drugima da doprinesu stvaranju jednakih mogućnosti.