Pčelari nezadovoljni prinosima meda

Zbog vremenskih prilika koje od početka ove godine nisu dozvoljavale pčelama da aktivno rade, ovogodišnji prinosi meda nisu na zadovoljavajućem nivou, potvrdio je brčanski pčelar Nikola Kerezović koji je prošle godine u 100 pčelinjih društava prikupio oko jednu tonu meda.

„Mi se borimo nekako da prevaziđemo ove probleme i da održimo pčele u što boljem stanju. Također, zbog iznimno visokih temperatura trenutno se ne može se ni vrcati med jer se košnice ne smiju otvarati na temperaturama koje prelaze 35 stepeni, pa ćemo sačekati da se temperature spuste u narednim danima kako bi mogli pristupiti ovim aktivnostima“, rekao je Kerezović.

On savjetuje da u ovim toplim ljetnim danima pčelama treba obezbijediti dovoljne količine vode i da pčelari počnu sa liječenjem pčelinjih društava od varoe kako bi štete u pčelarstvu bile što manje, jer varoa stvara najveće probleme, te da se uginuća pčela očekuju u jesen.

„U narednom periodu osim što pčelari treba da skidaju varou treba da se u avgustu spremaju za prehranu i da pčelinja društva pripremaju za zimski period. Što se tiče cijene meda ona je standardna i trenutno iznosi 20 KM, što je solidna cijena i ne bi se trebala mijenjati jer su naši potrošači pretežno penzioneri“, dodao je Kerezović.