ELEKTRIČNI TROTINETI -ROMOBILI

Električni trotinet – romobil je “lako lično električno vozilo” čija zapremnina nije veća od 25 m³ i čija brzina ne prelazi 25 km/h (oni romobili koji čija brzina prelazi 25 km/h moraju biti opremljeni ograničavačem brzine).
Električni trotinet-romobil  mora biti opremljen prednjim i zadnjim katadiopterom, prednjim svjetlom za osvjetljavanje puta, uređajem za davanje zvučnih signala.
Ko smije upravljati električnim trotinetom-romobilom ?
Lice koje je starije od 14 godina, ima potvrdu o poznavanju propisa ili ima položenu bilo koju kategoriju upravljanja motornim vozilom.
Lice koje upravlja električnim trotinetom-romobilom  mora nositi zaštitnu kacigu.
Prilikom upravljanja vozač ne smije:
-Ispuštati upravljač iz ruku osim kada pokazuje promjenu smijera kretanja.
-Koristiti mobilni telefon niti slušalice u oba uha.
-Upravljati pod uticajem alkohola.
U slučaju smanjene vidljivosti i od sumraka do svanuća vozač mora koristiti svjetloodbojni prsluk.
Kada se vozilom kreće kolovozom mora se kretati tako da ne ometa druge učesnike u saobraćaju i to uz desnu ivicu kolovoza a kada kolovoz ima trotoar ili drugu površinu za kretanje dužan je da se kreće po toj površini ali ne brzinom većom od brzine pješaka.
Da preko pješačkog prelaza električni trotinet gura pored sebe.
Da kad se kreće više električnih trotineta- romobila kreću jedan za drugim.
ZABRANJENA JE UPOTREBA ELEKTRIČNIH TROTINETA -ROMOBILA NA PJEŠAČKIM ZONAMA OSIM AKO SAOBRAĆAJNIM ZNAKOM NIJE DRUGAČIJE REGULISANO.
Vlasnici električnih trotineta-romobila dužni su da evidentiraju svoje električne trotinete -romobile u Javnom registru Brčko distrikta BiH za koje dobijaju potvrdu od navedenog organa.