Posavina u srcu !

Povjerenstvo za rad, zdravstvo i socijalnu skrb o Nacrtu zakona o zabrani pušenja

Skupštinsko Povjerenstvo za rad, zdravstvo i socijalnu skrb razmatralo je danas, na desetoj redovitoj sjednici, izvješća i zapisnike s javne rasprave o Nacrtu zakona o zabrani pušenja i drugih oblika uporabe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH.

Tomislav Stjepanović, predsjedatelj Povjerenstva podsjetio je da je, sukladno Zaključku Skupštine, 23. studenoga 2017. godine održana javna rasprava o Nacrtu ovog zakona u kojoj su sudjelovali predstavnici nevladinog sektora, poslovne zajednice i Vlade. Nakon obavljene rasprave sudionicima je ostavljen rok od pet dana da dostave primjedbe kojima su tražili izmjene određenih rješenja.

Ukazali su na potrebe izmjene predloženog nacrta u dijelu koji se odnosi na definiranje objekata u kojima bi bilo zabranjeno pušenje. Poseban naglasak je stavljen na otvorene športske objekte, kao što su stadioni gdje bi primjena ovog zakona bila otežana, kao i na ugostiteljske objekte - rekao je Stjepanović.

On predviđa da će Nacrt ovoga zakona u drugom čitanju, koji je uvršten u dnevni red sjednice Skupštine zakazane za sutra, biti usvojen.

Usvajanje Nacrta zakona o zabrani pušenja i drugih oblika uporabe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH očekuje i Lidija Ljubojević, članica Povjerenstva i predlagačica ovog zakona. Istakla je da će uvažavajući primjedbe jednog dijela javnosti Nacrt zakona koji će zastupnici razmatrati biti fleksibilniji u odnosu na prvobitne prijedloge.

- U ugostiteljskim objektima vjerojatno neće biti fizičkih barijera nego bi zone za pušače i nepušače bile vizualno označene, ali ćemo inzistirati da u objektima u kojima se konzumira hrana pušenje bude zabranjeno, a sve kako bi zaštitili zdravlje stanovništva - rekla je Ljubojićeva. Pojasnila je da će nakon određenog vremena primjene ovog zakona u Brčko distriktu uslijediti korekcije koje će osigurati rješenja koja postoje u okruženja, a koja su daleko rigoroznija od onih rješenja koja će Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima uvesti u Brčko.