Posavina u srcu !

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova o položaju žena s invaliditetom

Povodom 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Skupštine Brčko distrikta BiH održalo je danas okrugli stol pod nazivom „Položaj žena s invaliditetom u Brčko distriktu BiH – nasilje nad ženama s invaliditetom“.

Lidija Ljubojević, predsjedavajuća Povjerenstva rekla je da se očekuje skoro donošenje zakona protiv nasilja u obitelji i da će rasprava o nasilju nad ženama s invaliditetom, između ostalog, poslužiti i tome da se amandmanski djeluje na nacrt tog zakona ukoliko on bude propustio neka od pitanja koja su bitna za zaštitu žena s invaliditetom.

Zakon će omogućiti da nadležni za institucionalno djelovanje osiguraju što raniju i što efikasniju zaštitu – rekla je Ljubojevićeva.

O položaju žena s invaliditetom i nasilju nad njima sudionicima okruglog stola govorila je Ana Kotur-Erkić, aktivistica u oblasti prava osoba s invaliditetom na razini BiH. Ona je istaknula da položaj osoba s invaliditetom u BiH nije povoljan i naglasila značaj donošenja zakona koji će uzeti u obzir neophodnost zaštite žena ali i ostalih osoba s invaliditetom.

Najveći problem ovog fenomena je što je nevidljiv jer se on drugačije manifestira nego nasilje nad ženama uopće. Cilj je da se zakonom unaprijedi institucionalni okvir za postupanje u slučajevima nasilja nad ženama s invaliditetom, jer se ovdje mora govoriti o pristupačnosti institucija koje postupaju sa ženama s invaliditetom kao i o procedurama koje se tiču postupanja u slučaju nasilja – rekla je Kotur-Erkić.

Ona je istaknula da je u svim sferama javnog života veoma malo osoba s invaliditetom posebno osoba koje nisu stekle invaliditet u ratu.

Jasmin Hemze iz Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize rekao je da je najveći problem s kojim se susreću osobe s invaliditetom zapošljavanje.

Što se tiče ostalih oblasti u zadnjih pet godina ima nekih pomaka ali to nije ni izdaleka onako kako bi trebalo – rekao je Hemze.

Osim članova Povjerenstva u radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici organizacija i udruga koji okupljaju osobe s invaliditetom kao i predstavnici institucija nadležnih za rješavanje problema invalida.