Posavina u srcu !

Vlada razmatrala Informaciju u vezi s izgradnjom zgrade Policije

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na nastavku 28. redovitog zasjedanja Prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za suradnju Vlade Brčko distrikta BiH s nevladinim organizacijama.

Točka dnevnoga reda u vezi s akcijskim planom za rješavanje problema Roma u Brčko distriktu BiH u razdoblju od 2017. do 2020. godine povučena je na dodatne konzultacije između resornih odjela, a s dnevnoga reda povučene su i točke koje se odnose na plan zapošljavanja pripravnika za 2017. godinu u tijelima uprave Brčko distrikta BiH kao i plan zapošljavanja volontera.

Članovi Vlade održali su i 29. izvanrednu sjednicu na kojoj su primili k znanju Informaciju u vezi s izgradnjom (i korištenjem) nove zgrade Policije Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je u obraćanju novinarima da je Informacija pripremljena u obliku opsežnog materijala u kojem su kronološki poredani događaji ali i problemi koji su se javljali tijekom realizacije ovoga projekta proteklih godina, kao i prijedlog mjera koji govori o potrebi angažiranja stručnih osoba, odnosno projektanata koji će utvrditi opseg radova neophodnih za realizaciju da bi se omogućio tehnički prijem projekta.

Zbog činjenice da su se pojavili tehnički problemi zbog kojih zgrada nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu, javila se potreba da se pogreške u radovima otklone, što iziskuje dodatna novčana sredstva. Već dulje vrijeme prolongira se rok za useljenje Policije u novu zgradu i mislim da je ovo krajnji trenutak da se ovaj projekt okonča. Mi smo imali nekoliko sastanaka s predstavnicima donatora, odnosno Europskom komisijom, koja je izričita u stavu da ovaj projekt mora biti završen jer njihova donacija iznosi oko 3,5 milijuna eura i mi ćemo uskoro morati angažirati odgovarajuće projektante, tehničku struku, koji će utvrditi koje je to radove neophodno izvršiti u narednom razdoblju da bi zgrada mogla dobiti upotrebnu dozvolu“, pojasnio je gradonačelnik.

On je dodao da će nakon toga biti neophodno da Skupština odobri dodatna sredstva u proračunu kako bi se ovi radovi okončali što je prije moguće.

Brčko mora zgradu Policije staviti u funkciju najkasnije do sredine naredne godine jer se može desiti da Europska komisija postavi pitanje zašto zgrada nije završena i traži da se sredstva koja su uložena vrate. Nitko od nas ne želi doći u takvu situaciju. To što je bilo u prethodnom razdoblju neka utvrđuju, ako treba, i istražna tijela. Ja sam na mjestu gradonačelnika godinu dana, a ovaj problem traje mnogo dulje. Moja je želja da ovu zgradu privedemo namjeni u što kraćem roku u suradnji s Europskom komisijom, s kojom vršimo konzultacije. Posljednji put smo održali sastanak prošlog tjedna“, naglasio je gradonačelnik Milić.

On je istaknuo da je između ostalih problema u vezi s realizacijom ovoga projekta jedan od krupnijih protupožarni sustav, s obzirom na to da je oprema koja se traži vrlo skupa, a radovi zahtjevni.