Posavina u srcu !

Vlada usvojila Prijedlog rebalansa Proračuna Brčko distrikta BiH za 2017. godinu

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 28. izvanrednoj sjednici Prijedlog odluke o usvajanju amandmana na Proračun Brčko distrikta BiH za 2017. godinu, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

U Proračunu Brčko distrikta BiH za 2017. godinu planirani prihodi se uvećavaju za 6.210.205,19 KM. Ukupan proračun s rebalansom je 241.969.932,68 KM.

Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo zbog usvojenog rebalansa Proračuna, u kojem su, kako je istaknuo, možda prvi put izdvojena značajna sredstva za realizaciju kapitalnog projekta izgradnje višefunkcionalne sportske dvorane.

Onako kako smo se dogovarali i na čemu sam inzistirao, nakon što smo oprihodovali sredstva u iznosu od 6.200.000 KM, namijenili smo ih za izgradnju višefunkcionalne sportske dvorane s otvorenim i zatvorenim bazenima. To je nešto što nedostaje gradu i nadam se da će Skupština imati razumijevanja i da će rebalans kao takav biti podržan“, istaknuo je Milić.

On je dodao da je značajno i izdvajanje nedostajućih sredstava za isplatu poticaja u poljoprivredi.

Prema dogovorima koje smo danas imali do kraja godine ćemo imati još jedan rebalans proračuna u kojem će se naći tehnički amandmani odjela Vlade koji se odnose na započete projekte. Radi se o prijenosu sredstava za određene namjene, a ne o uvođenju novih prihoda. Dogovorili smo se o potrebi da Odjel za komunalne poslove u proračunu za 2018. godinu planira određena sredstva za izgradnju trafostanica na prostoru Distrikta, čiji je nedostatak prepreka novoj stambenoj gradnji na prostoru Distrikta. Dogovoreno je i da se u proračunu obvezno nađu i sredstva koja nisu utrošena po odjelima, ali prema utvrđenim prioritetima, dakle sredstva koja predstavljaju višak prihoda nad rashodima i da se na određeni način zanove u proračunu za 2018. godinu“, istaknuo je Milić.

Mato Lučić, ravnatelj Direkcije za financije, rekao je da prihod u iznosu od 6.210.205,19 KM potječe od sukcesije od klirinškog duga Rusije prema bivšoj Jugoslaviji te da je u toj raspodjeli Brčko dobilo navedeni iznos novca.

Odjeli i institucije analizom su smanjili sredstva u proračunu i napravili uštede od 5.189.068 KM i sve je raspoređeno po zahtjevu odjela i institucija. Radi se o stvarima tehničke naravi“, zaključio je Lučić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Proračuna Brčko distrikta BiH za 2017. godinu.