Posavina u srcu !

Osamnaest romskih obitelji uselilo u nove stanove

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić uručili su danas ključeve 18 stanova romskim obiteljima koje su novi dom dobile na Novom Brčkom u zgradi socijalnog stanovanja.

Zgrada je izgrađena u okviru projekta Akcija Roma, financiranog od strane Euopske unije, a uz potporu Vlade Brčko distrikta BiH. Ukupna vrijednost objekta je 800.000 KM, od čega je Vlada izdvojila 150.000 KM kao i zemljište i ostale potrebne komunalne priključke.

Ovaj objekt je dio mnogo većeg projekta koji uključuje lokalne zajednice širom BiH. Riječ je o projektu vrijednom 5 milijuna eura, od čega će 2,5 milijuna biti utrošeno na stambeno zbrinjavanje 150 obitelji u BiH. Cilj je pružiti potporu romskoj populaciji u okviru realizacije Akcijskog plana za integraciju Roma u društvo u BiH, ali i u Europi jer su i Romi Europljani“, istaknuo je veleposlanik Wigemark.

Gradonačelnik Siniša Milić naglasio je da Brčko distrikt BiH ulaže dosta napora u zbrinjavanje romske populacije.

Svjesni smo da je stambeno zbrinjavanje samo dio rješenja tako da nam u narednom vremenu predstoji da radimo ozbiljnije i na potpunoj inkluziji ovog stanovništva. Na putu smo da razvijamo koncept socijalnog stanovanja kao model i način osiguravanja stambenih jedinica za sve kojima je potreban takav vid stambenog zbrinjavanja i siguran sam da ćemo u narednom razdoblju usvojiti i zakon o socijalnom stanovanju“, dodao je Milić.

Eldina Aljić, korisnica stana, zahvalila je Europskoj uniji i Vladi Brčko distrikta BiH, koji su njoj i njenoj tročlanoj obitelji osigurali krov nad glavom.

Omogućili su nam bolju budućnost. Do sada sam živjela s majkom i ocem, a od danas moja obitelj i ja imamo svoj stan“, zaključila je Aljić.