Posavina u srcu !

Gradonačelnik Milić: Europske integracije poticaj za daljnji razvoj

Zajedničko povjerenstvo za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organiziralo je konferenciju posvećenu dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Europske unije.

Najviši dužnosnici BiH i EU-a razmijenili su stavove i mišljenja o procesu europskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju države, ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obveza iz SSP-a, kao i o europskoj perspektivi BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istaknuo je ovom prigodom da je jasna činjenica o postojanju podjele nadležnosti između različitih razina vlasti te da tu činjenicu treba uvažiti stvarajući partnerske odnose između svih sudionika u procesu europskih integracija. On je dodao da samo na taj način možemo osigurati da svaka razina vlasti adekvatno izvrši svoje obveze u procesu europskih integracija i time omogućiti da BiH kao cjelina ispuni sve svoje obveze.

Brčko distrikt BiH kao zajednica okrenut je europskom putu i europskim vrijednostima. U tom smislu europske integracije predstavljaju jedan od glavnih prioriteta Vlade Brčko distrikta BiH jer europske integracije nisu svrha same sebi, nego su poticaj za strane investicije, bolje školstvo i zdravstvo, veći stupanj zapošljavanja, otvorene granice i bolju budućnost za našu djecu. Distrikt sa svojom strateškom pozicijom, jedinstvenom administrativnom strukturom, mogućnošću da samostalno donosi vlastite zakone te proračunskim sredstvima kojima raspolaže ima jedinstvenu priliku postati lider u široj regiji što se tiče ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja“, istaknuo je Milić.

On je izrazio uvjerenje da će sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini uspješno privesti koncu posao pripreme odgovora na Upitnik te da će završetak ovog posla biti dobar temelj za naredne korake u procesu europskih integracija i dobivanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

Konferenciju, čiji su suorganizatori Misija OESS-a i Izaslanstvo EU-a, otvorio je predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva Nikola Lovrinović, nakon čega su se sudionicima konferencije obratili predsjedatelj Predstavničkog doma Šefik Džaferović, voditelj Izaslanstva EU-a u BiH i specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark, kao i voditelj Misije OESS-a Jonathan Moore.

Sudionicima skupa obratili su se i predsjedatelj Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i Lidija Bradara, kao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović te predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

U radu konferencije sudjelovali su i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak te entitetski premijer Fadil Novalić.