Posavina u srcu !

Potpisani sporazumi s više od 50 nevladinih organizacija

Pod pokroviteljstvom Europske unije u BiH, odnosno putem projekta „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu s predstavnicima civilnog društva u BiH“ (CBGI) danas su u Brčkom potpisani sporazumi s više od 50 nevladinih organizacija s područja Brčko distrikta BiH koje žele surađivati s Vladom Brčko distrikta BiH na izgradnji prosperitetnog društva i unaprjeđenju kvalitete života svih građana Distrikta Brčko.

U ime Brčko distrikta BiH sporazum je potpisao gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, dok su ceremoniji prisustvovali i Vladimir Pandurević uime EU izaslanstva i Goran Žeravčić, voditelj tima CBGI projekta.

 

Gradonačelnik Siniša Milić istaknuo je važnost ovog sporazuma, koji će doprinijeti unaprjeđenju okruženja za uključivanje nevladinog sektora u proces kreiranja i donošenja odluka, poznatije kao participativna demokracija.

Mi smo do sada participativnu demokraciju imali samo kao pojam, a na ovaj način smo je i ugradili u naš sustav. Vlada je nedavno donijela odluku o obveznim minimalnim konzultacijama s civilnim sektorom u procesu donošenja odluka, a mi idemo dalje i kroz ovaj sporazum obvezujemo se s obje strane da zajednički radimo na promociji vrijednosti demokratskog društva. Kroz sporazum je predviđeno daljnje donošenje odgovarajuće regulative i strategije i mislim da je ovo novina na ovim prostorima koja će, siguran sam, dati konkretne rezultate“, istaknuo je gradonačelnik.

Damir Radenković, ravnatelj Omladinskog centra „Vermont“, rekao je da su ovakav sporazum nevladine organizacije dugo čekale.

Zahvaljujem se Izaslanstvu EU-a što je pokrenulo inicijativu, kao i gradonačelniku i Vladi Brčko distrikta BiH koji su prepoznali važnost svega toga. Ovo će nam, između ostalog, omogućiti da se uključimo u određene aktivnosti koje financira Izaslanstvo EU-a i drugi donatori, za što do sada nismo bili u mogućnosti aplicirati“, naglasio je Radenković.

Vladimir Pandurević, predstavnik EU izaslanstva u BiH, rekao je da je neophodno sustavno i sistematski raditi s civilnim sektorom, koji mora uspostaviti svoju ulogu u ukupnom društvu BiH te preuzeti svoja prava i obveze.

Goran Žeravčić, voditelj tima CBGI projekta, naglasio je da sporazum sadrži ciljeve, principe i ključne mehanizme koji bi trebali voditi ka realizaciji konkretne suradnje. „Uloga EU-a je da pruži tehničku pomoć u ovom procesu kako bi političke odluke bile transparentne i kako bi se omogućila uspostava mehanizama suradnje“, zaključio je Žeravčić.